Palarnia | Świeżopalona |
Cena | 172.0 zł |
Ilość | 1000 g |
Kraj pochodzenia | Kostaryka |
Wysokość | 1300 m n.p.m. |
Odmiana | Caturra |
Metoda obróbki | Natural |
Punktacja Q | 87.0 |
Nuty smakowe | Ananas, Czekolada, Herbata, Jagody, Kakao, Karmel, Lemoniada, Mango, Migdał, Mięta, Rooibos, Rum, Zielona Herbata |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 4 października 2022 |
Gospodarstwo Hacienda Sonora należy do rodziny Guardia od ponad wieku. W latach 70., kiedy Alberto przejął farmę, zaczął sadzić na jej terenie krzewy kawowca. Dzięki temu kawa stała się ich głównym źródłem dochodu. W 1999 roku, w momencie, kiedy ceny kawy były ekstremalnie niskie, Alberto zainwestował w młyn, aby podnieść jakość sprzedawanych ziaren. Został pionierem w alternatywnych technikach przetwarzania, takich jak natural czy honey. Stał się także żywym dowodem na to, jak różne odmiany kawowca mogą wpływać na złożoność naparu. W 2011 roku syn Alberto, Diego, został wspólnikiem ojca. Obecnie Sonora ma ponad 20 różnych odmian roślin na 80 hektarach plantacji oraz 20 hektarów rezerwatu leśnego. Hacienda Sonora słynie z bycia miejscem przyjaznym dla miłośników kawy. Ziarna, które dla Was wypaliliśmy należą do odmiany Caturra. Oprócz dobrego i złożonego smaku, Caturra jest bardzo wydajną rośliną, ale bardzo podatną na rdzę kawową. Naturalny proces suszenia zastosowany w tej partii ziaren wzmacnia nuty owocowe, a także czekoladowe i karmelowe. W naszej Kostaryce możesz wyczuć intensywne nuty rumu, przełamane słodyczą ciemnych jagód i mango. Kawa zaskoczy Cię gładkim body. Costa Rica Hacienda Sonora Caturra Natural to kawa przeznaczona pod metody przelewowe, takie jak drip, chemex czy French Pressie.