search

Competition Coffee #002/2022: Jemen Wadi Al-Maa – data palenia 19.05

Competition Coffee #002/2022: Jemen Wadi Al-Maa – data palenia 19.05
Palarnia Hayb
Cena 119.0 zł
Ilość 200 g
Kraj pochodzenia Jemen
Region Harazi
Wysokość 1700 - 2100 m n.p.m.
Odmiana Jaadi
Metoda obróbki Anaerobic (Natural)
Punktacja Q 87.0
Nuty smakowe Lukrecja, Morela, Tamaryndowiec
Profil palenia Jasny
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 14 września 2022
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Competition Coffee #002/2022 Jemen Wadi Al-Maa – jest to bardzo dobre! Chcieliśmy coś przywariacić i porymować, jak zwykle kawa wyszła nam nieco lepiej niż rymy, ale to chyba nawet lepiej! Drugi hicior w serii Competition w tym roku – tym razem postawiliśmy na kawę która bardzo nam się zgadza – YEAH, MAAAAN chciałoby się powiedzieć! Po pierwsze – to kierunek, z którego nic nam jeszcze do pieca nie wpadło, a nie dość, że kierunek ciekawy, to jeszcze obróbka nietypowa, zatem, jak się domyślasz – smak też dość intrygujący. 20% SPECIAL, które się pojawia w naszych suwakach to bardzo nietypowy aromat, który kręci się w okolicach tamaryndowca, choć ktoś czuł tam lukrecję, a ktoś jeszcze orientalne przyprawy. Co do jednego wszyscy się zgadzamy – to naprawdę CIE-KAWA. A co o tym powie Dawid? Nowe nowości i słodkości, z ciekawości. W tym miesiącu same nowe rzeczy. Nowe odmiany botaniczne w piecu, nowe kraje pochodzenia ziaren. Przed Tobą Yemen. I czuj się wyróżniony. Wyróżniony, ponieważ według legendy to tutaj odkryta została kawa, a jednak według faktów Yemen wyprodukował w ostatnim roku jedynie 9000 ton kawy na eksport – dla porównania Etiopia wyeksportowała jej 200 000 ton! Czy nie jest to wyjątkowa sprawa? Dla mnie zdecydowanie. Wyjątkowa jest też metoda obróbki – anaerobic natural, czyli wyglądało to mniej więcej tak: • następnie 40 dni w cieniu – kawka suszyła się i była regularnie obracana w specjalnie wybudowanym magazynie, w którym można było kontrolować wilgotność i temperaturę, • a potem przechowywano ją w grainpro (plastikowym worku) przez około 3 miesiące, aby umożliwić kawie homogenizację. Ta kawa może Cię zaskoczyć. Jaadi – nie spotykana nigdzie indziej odmiana botaniczna. Ciekawy proces obróbki i smak który nie przypomina żadnego innego Originu. Mamy tylko 30kg. Sprawdź to!

Opinie