search

Kenia Kirinyaga Karani AB

Kenia Kirinyaga Karani AB
Palarnia Mastro Antonio
Cena 55.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Kenia
Nuty smakowe Mięta, Rum
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 2 sierpnia 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Region: Kirinyaga, Gichugu, Central Province Stacja obróbki: Karani Washing Station Plantacja: wiele małych upraw należących do ponad 600 drobnych rolników zrzeszonych w spółdzielni Kabare. Wysokość upraw: 1700-1800m n.p.m. Metoda obróbki: mokra (fully washed) Odmiana: SL28, SL34, ziarna AB Profil: palenie bardzo jasne, wyraźne aromaty czerwonych owoców; duża słodycz. Stacja mycia i obróbki należy do Spółdzielni Kabare, zrzeszającej nieco ponad 600 rolników. Ich uprawy leżą na wysokości ponad 1600m n.p.m., na zboczach Mount Kenya. Większość z tych poletek ogranicza się do zaledwie parudziesięciu drzew coffea arabica, a jednak stanowią one znaczące źródło utrzymania dla całych rodzin. Ze stacji widać ośnieżone zbocza i wierzchołki Mount Kenya. Zebrane przez rolników dojrzałe owoce dostarczane są tego samego dnia do stacji mycia. Podczas takich dostaw przeprowadza się selekcję owoców — zajmują się tym doświadczeni pracownicy. Przebrane i wyselekcjonowane owoce trafiają do specjalnej maszyny zwanej "pulperem" a wychodzące z tejże maszyny pestki poddawane są sortowaniu wagowemu. Następnie ziarna poddaje się wielogodzinnej, suchej fermentacji. Trwa ona od 16 do 24 godzin i od niej w dużej mierze zależy profil sensoryczny naszej kawy. Fermentację przerywają strugo wody, niosące ziarna przez szereg kanałów sortujących. Na tym etapie nasza kawa nosi dość techniczne imię "Parchment". Hasłem tym określa się okalającą ziarna zewnętrzną błonę. Schowane w tejże błonie ziarna suszy się jeszcze przez parę tygodni na specjalnych platformach i na koniec mechanicznie usuwa się parchment. Kenia Karani jak każda z naszych Kenii jest ekscytująca, pełna aromatów czerwonych owoców. Jej wyjątkowym walorem jest przyjemna kwaskowatość i ogromna "słodycz".

Opinie