Palarnia | Mastro Antonio |
Cena | 41.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Nuty smakowe | Karmel, Mięta, Rum |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 17 lutego 2023 |
Region: Worka Chelichele, Gedeb/Yirgacheffe Producent: wielu drobnych rolników Stacja obróbki: Worka Chelichele Washing Station Wysokość upraw: 1954-1970m n.p.m. Odmiana: odmiany JARC oraz lokalne dzikie Jakość: Grade 1 Proces obróbki: naturalny, suchy, owoce suszone na platformach Profil sensoryczny: piękne, czyste, charakterystyczne aromaty jagód i kwiatów, karmelu, czereśni, czekolady, duża słodycz Profil palenia: jasny do metod przelewowych Stacja mycia Chelichele leży w woredzie Gedeb w Gedeo Zone w regionie SNNPR. Podział administracyjny Etiopii wydaje się dość skomplikowany. W każdym razie woreda Gedeb sąsiaduje z woredą Yirgacheffe, słynnym kawowym regionem znajdującym się także z Gedeo. Do stacji Chelichele swoje zbiory dostarczają rolnicy z Yirgacheffe. Ich poletka nie przekraczają 5 ha i położne są w górzystym terenie. Metody uprawy w regionie pozostają w dużej mierze tradycyjne, rolnicy zwykle przeplatają drzewka coffea arabica innymi roślinami, nie stosują nawozów sztucznych ani nie stosują chemicznych środków ochrony roślin. Wszystkie prace związane z pielęgnacją roślin i zbiorami przeprowadzane są ręcznie. Większość kaw uprawianych w Gedeo to lokalne odmiany zwane landrace (często także określa się je mianem heirloom). Inne odmiany uprawiane w tym regionie zostały opracowane przez Centrum Badań Rolniczych Jimma (JARC). JARC jest ważnym ośrodkiem badawczym w Etiopii i wykonało ogromną pracę w zakresie rozwoju odmian odpornych na choroby a dających wysokie plony i dobrą jakość. Dość klarownie zostało to opisane w tym artykule.