Palarnia | Mastro Antonio |
Cena | 75.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Brazylia |
Region | Minas Gerais |
Metoda obróbki | Naturalny, Suchy |
Nuty smakowe | Cola, Karmel, Mięta, Rum, Śliwka |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 2 sierpnia 2023 |
Kawa w Brazylii to ogromny rynek i ogromna produkcja. Dość często docierają do nas próbki przeróżnych kaw z różnych plantacji. Od pewnego czasu zdarzają się tutaj prawdziwe perełki. Niniejsza kawa zwróciła na siebie uwagę Eli swoim aromatem — przypominającym niedawne nasze odkrycie, Kolumbię Veranera z obróbki naturalnej anaerobowej. Już surowe ziarno pachnie podobnie intensywnie: kwasem chlebowym, suszonymi owocami. Ziarna tytułowej kawy palone są stosunkowo mocno tak, by espresso było dość intensywne i nie sprawiało zbyt wielu kłopotów podczas zaparzania. Gdy ostatnio porównywałem te ziarna z innymi, doszedłem do wniosku, że espresso z tejże Brazylii jest niezwykle "miękkie" i aksamitne w smaku/dotyku, delikatne i poruszające w sferze aromatów, że smakuje mi bardziej niż moje złożone mieszanki.