Palarnia | Mastro Antonio |
Cena | 69.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Kolumbia |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 16 września 2022 |
Region: Huila, Vereda la Tocora, San Adolfo, Pitalito Wysokość upraw: 1730m n.p.m. Planacja: Finca Monteblanco Producent: Rodrigo Sanchez Valencia Odmiana: Purple Caturra Proces obróbki: washed CITRIC Profil palenia: jasny do filtrów Profil sensoryczny: bardzo spektakularna ale subtelna kawa, bardzo ciekawe aromaty żółtych owoców i ziół, kwiatów czarnego bzu Niniejsza kawa jest jedną z wielu unikalnych kombinacji specjalnych odmian i wyszukanych procesów obróbki, ukazujących osiągnięcia i możliwości Finca Monteblanco na rynku kaw specjalnych. Finca Monteblanco jest rodzinną firmą, zarządzaną przez Rodrigo Sancheza Valencia, z tradycją w uprawie kawy sięgającą jego pradziadków. Monteblanco zajmuje 18ha powierzchni jednego wzgórza. Mokry młyn i urządzenia do suszenia zajmują wierzchołek, a uprawy rozłożone są na stokach. W 2002 roku Rodrigo uczestniczył jako dziecko w ciekawym programie edukacyjnym, wprowadzającym dzieci plantatorów do testowania kawy. Przedtem ani on ani jego rodzina nie postrzegała kawy w kategoriach profilu sensorycznego. Przez naukę określania profili dla różnych kaw, cała wielopokoleniowa rodzina nabrała wiedzy o zależnościach między technikami uprawy, pielęgnacji, obróbki kawy a jej walorami w filiżance. Rodrigo interesował się wtedy również zawodami dla plantatorów na najlepszą kawę w regionie. Zauważył, że dana plantacja może wygrać zawody jednego roku, i nigdy więcej. Postanowił wtedy, że jego kawy będą najlepszymi z możliwych, z roku na rok. Zaczął przyglądać się wszystkim drzewkom kawy na plantacji, by odkryć szereg odmian, posadzonych przez jego ojca w latach 80-tych. Jedną z takich niezwykłych odmian jest Purple Caturra. Proces obróbki niniejszej kawy jest dość osobliwy. Jest to obróbka mokra. Oznacza to, że we wstępnej fazie za pomocą specjalnych maszyn i wody z owoców wydobywa się pestki. Potem ziarna kawy poddaje się działaniu procesów fermantacji. Miriady wyhodowanych na owocach cytrusowych drobnoustrojów trafia wraz z ziarnami kawy do zamkniętych zbiorników na ok. 150 godzin. Efektem ich spontanicznej pracy jest niezwykła kawa.