search

Kenia Rungeto Kii AA

Kenia Rungeto Kii AA
Palarnia Mastro Antonio
Cena 59.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Kenia
Nuty smakowe Mięta, Rum
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 22 grudnia 2022
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Region: Kirinyaga Stacja obróbki: Kii washing station Plantacja: setki małych upraw należących do drobnych rolników zrzeszonych w spółdzielni Rungeto Odmiana: SL 28, SL 34; duże ziarna AA Wysokość upraw: 1600-2000m n.p.m. Metoda obróbki: mokra (fully washed) Profil: palenie jasne do metod przelewowych; bardzo bogata i aromatyczna kawa, czysta i zrównoważona, bardzo "słodka"; aromaty czerwonych owoców. Kooperatywa Rungeto Farmer’s Co-op Society zrzesza parę tysięcy drobnych rolników, uprawiających kawę na niewielkich poletkach razem z herbatą, warzywami, owocami. Takich kooperatyw jest w Kenii kilkaset. Uprawy znajdują się w regionie Kirinyaga, Gichugu, Ngairiama, w Prowincji Centralnej; położone są na wysokości 1700-2000m n.p.m.; charakteryzują się żyznymi, wukanicznymi glebami i bardzo dobrymi warunkami geobotanicznymi. Pewną ciekawostką, wyróżniającą spółdzielnię Rungeto jest to, że jest ona także jednym z największych producentów mleka w Kenii. Przyjemna, słynna, słodka kwaskowatość, dominują aromaty świeżych owoców: czarnych i czerwonych porzeczek, śliwek oraz wiśni, graperfuitów, cytrusów. Proces obróbki jest typowy dla Kenii, z wykorzystaniem wody (fully washed) i długiej, specyficznej, wielostopniowej fermentacji, wielokrotnego płukania i oddzielania ziaren ciężkich i zdrowych od lekkich i zepsutych. Na koniec tego procesu ziarna są suszone na słońcu. Odmiany uprawiane przez Rung'eto Farmers to legendarne SL28 i SL34 z niewielkim dodatkiem Ruiru.

Opinie