search

Kenia Muranga Kagurumai AA

Kenia Muranga Kagurumai AA
Palarnia Mastro Antonio
Cena 55.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Kenia
Nuty smakowe Mięta, Rum
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 11 maja 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Region: Muranga, Central Province Stacja obróbki: Kagurumai washing station Plantacja: 635 małych upraw należących do drobnych rolników zrzeszonych w Kagurumai FCS Odmiana: Batian, Ruiru, SL 28, SL 34; duże ziarna AA Wysokość upraw: 1500-1630m n.p.m. Metoda obróbki: mokra (fully washed) Profil: palenie jasne do metod przelewowych; bardzo bogata i aromatyczna kawa, czysta i zrównoważona, bardzo "słodka"; aromaty czerwonych owoców. Ziarna z rejonu Muranga nie raz już przewijały się przez naszą palarnię. Region ten sąsiaduje od północy ze słynnym regionem Nyeri. Uprawy położone są na zboczach Gór Aberdare. Niniejsza kawa pochodzi z wielu małych, ogrodowych upraw o powierzchni mniejszej niż 1ha, należących do rolników zrzeszonych w spółdzielni Kagurumai FCS (Farmers Cooperative Society). Wokół stacji Kagurumai uprawia się znane odmiany: SL28, SL34, Batian i Ruiru. Dwie pierwsze znane są wszystkim miłośnikom kawy z Kenii, a ich historia sięga lat 30-40 ubiegłego wieku. Dwie ostatnie są dosyć nowymi, odpornymi na znane dolegliwości odmianami. Rolnicy z Kagurumai zbierają tylko dojrzałe owoce. W stacji obróbki owoce są dodatkowo segregowane. Pozbawione miąższu pestki poddaje się fermentacji trwającej 16-24 godzin. Następnie myje się je i trzyma w czystej wodzie przez kolejne 12 godzin. Takie ziarna wraz z okalającą je błonką (parchment) suszy się na podwyższonych plaformach. Proces suszenia wymaga stałego doglądania i dbałości o utrzymanie odpowiedniego cienia, temperatury. Trwa to kilkanaście dni.

Opinie