Palarnia | Mastro Antonio |
Cena | 45.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Region | Oromia, Guji/Gedeo, Kercha |
Nuty smakowe | Ananas, Ciemna Czekolada, Czekolada, Herbata, Mięta, Rum |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 7 marca 2023 |
W przeszłości korzystaliśmy już z pośrednictwa holenderskiej firmy Trabocca w zakupach pysznych kaw z Etiopii. Pewnie pamiętacie takie nazwy jak: Ambela, Nefas Farm, Mulish. Trabocca słynie z bardzo dobrych kontaktów w Etiopii, pracy włożonej w szkolenia plantatorów, sprowadza do Europy doskonałe ziarna. Nie inaczej jest z niniejszą, równie dobrą kawą — pochodzi ona z setek małych pól, położonych na wzgórzach wokół stacji mycia Sasaba. Założona w 2005 roku Sasaba jest dziełem Tsegaya Hagosa Tesfaye. Tsegay dba o interesy rolników, dostarczających swoje plony do jego stacji mycia, szkoli ich i wspiera ekonomicznie, bo wie że jego interes zależy od powodzenia rolników. Czerwone owoce coffea arabica zbierane są z około 500 poletek, położonych na dzikich, trudno dostępnych wzgórzach od końca października do grudnia. W stacji mycia przeprowadza się obróbkę mokrą z fermentacją trwającą od 48 do 72 godzin. Ziarna suszy się potem na drewnianych platformach przez około tydzień. Wysuszone ziarna przewożone są potem ciężarówkami Tsegaya do suchego młyna Wonberta w stolicy kraju Addis Ababa, gdzie są przed eksportem dodatkowo selekcjonowane pod względem wielkości i koloru.