Palarnia | Mastro Antonio |
Cena | 45.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Region | West Arsi, Nensebo |
Odmiana | Heirloom |
Metoda obróbki | Uprawy Organiczne, Metoda Mokra, Ziarna Suszone Na Słońcu |
Nuty smakowe | Jagody, Limonka, Mięta, Rum |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 13 kwietnia 2023 |
Region: West Arsi, Nensebo Wysokość upraw: 1900-2050 m n.p.m. Producent: 700-800 drobnych rolników Odmiana: Heirloom Proces obróbki: uprawy organiczne, metoda mokra, ziarna suszone na słońcu Stacja obróbki: Gora Kone washing station Profil sensoryczny: bardzo owocowa, jagody, limonka Proces palenia: jasny, lekki do metod przelewowych Od jakiegoś czasu hasło "Nensebo" coraz bardziej kojarzy się ze świetną kawą. Podobno w Etiopii wciąż przypisuje się kawy z Nensebo do słynnego Sidamo, choć Nensebo nie leży w Sidama. Dzieje się tak dlatego, że profil kaw z Nensebo jest podobny do kaw z Sidama. Coraz częściej hasło "Nensebo" pojawia się w konkursach Cup of Excellence. Stacja obróbki Gora Kone leży nieopodal rzeki Nensebo i wioski Werka. Ciężko dojechać tam samochodem, bo jest to raczej odosobnione miejsce. Do stacji Gora Kone dojrzałe owoce coffea arabica dostarcza ok. 800 drobnych rolników, liczba ta zmienia się w zależności od sezonu. Wszyscy drobni rolnicy w Nensebo uprawiają działki o powierzchni nie większej niż 3 hektary. Drzewka kawowe osłonięte są przez inne lokalne drzewa i zalesienia. Uprawa kawy w cieniu jest naturalną praktyką, którą wielu rolników stosuje bez zastanowienia. Gora Kone produkuje głównie kawę mytą, ale kultywuje się tutaj także proces suchy, naturalny. Dostarczone do stacji owoce poddawane są tradycyjnej obróbce mokrej. Po usunięciu miąższu, pestki poddaje się fermentacji w dużych zbiornikach z wodą przez 42 do 46 godzin. Następnie, co 12 godzin odświeża się wodę, aż do momentu, gdy "pergamin" jest gotowy do suszenia. Zanim jednak oczyszczone z miąższu ziarno trafi do suszenia, pracownicy myją je wodą z rzeki Gerenbicho, dopływu rzeki Nensebo. Suszenie "pergaminu" trwa od 10 do 12 dni. Następnie pracownicy stacji pakują kawę i odstawiają ją do "odpoczynku" na okres 30 dni.