Palarnia | Mastro Antonio |
Cena | 39.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Kolumbia |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 22 września 2022 |
Juan Saldarriaga ma dwie plantacje: La Claudina i El Encanto. Każda zajmuje około 60ha ziemi ale drzewka kawowca w sumie zajmują ok. 42ha. Resztę stanowią naturalnie ukształtowane lasy. Juan współpracuje z przyjaciółmi i zarządza uprawami okolicznych producentów, sięgającymi 2000m n.p.m. i obejmującymi szereg odmian. Wielu z nich to młodzi rolnicy, pragnący udowodnić że Antioquia jest w stanie dać nie tylko "czekoladowe" kawy o "mocnym" body. Młodzi obsadzają swoje ziemie cenionymi odmianami, np. Caturra, Tabi, Colombia, Geisha i studiują metodologię obróbki, eksperymentują z suszeniem, z kawami naturalnymi, z ferentacją w przypadku obróbki mokrej. Juan Saldarriaga sam jest ciekawym "przypadkiem". Studiował w Niemczech, gdzie zorientował się na czym polega kawowa rewolucja i ruch speciality coffee. Wrócił do rodzinnego gospodarstwa, przejął je od ojca Louisa i zabrał się do modernizacji. Zaczął od budowy platform do suszenia kawowych owoców i ziaren, zakupił też dość wyjątkowe urządzenie do suszenia owoców, które umożliwia regulację przepływu powietrza i temperatury. Dzięki temu można w dowolny sposób ukształtować charakterystykę procesu suszenia — bardzo ważnego dla finalnej jakości kawy. Profil palenia dość mocny dla Synestezji, do espresso.