Palarnia | Mastro Antonio |
Cena | 47.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Salwador |
Nuty smakowe | Ananas, Mięta, Rum |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 26 marca 2023 |
Jedna z najfajniejszych kaw z takowej, specjalnej obróbki anaerobowej. Zwykle ta obróbka "przytłacza" charakter danej kawy, jak w przypadku np. innej naszej kawy, Kolumbii Veranera. Niniejsza kawa jest świetna i bardzo przyjemna w zasadzie dla każdego. Nazwa Finca Las Llantas pochodzi od opon samochodowych umieszczonych przy wejściu, które służą jako krzesła — odwiedzający farmę goście mogą podziwiać stąd spektakularne widoki. Jose łączy tradycyjną wiedzę agronomiczną z własnymi pomysłami na bardziej zrównoważone praktyki. Sektor kaw specialty zapewnił mu stabilne ceny i rynek zbytu, wraz z wysoką jakością produkcji pozwoliły mu to na powiększenie areału i zakup kolejnych gospodarstw. Dziś wszystkie jego gospodarstwa, San Jose, El Limo, Las Brisas, El Horno i Los Cocos są ukierunkowane na produkcję kaw speciality. Po zakupie każdej nowej farmy, Jose odnawiał je i instalował zintegrowane systemy rolnicze, które skupiały się na zrównoważonej produkcji kaw wysokiej jakości. Finca La Llantas leży na wysokości 1200 metrów nad poziomem morza w paśmie górskim Apaneca-Ilamatepec. Kawa jest zacieniona przez drzewa Inga. Jose zachęca pracowników do sadzenia fasoli pomiędzy rzędami kawy. Fasola stanowi dodatkowe źródło pożywienia dla pracowników i ich rodzin oraz wiąże azot w glebie. Owoce kawy są zbierane ręcznie w okresie największej dojrzałości i dostarczane do stacji mycia. Przy zbiorze pracownicy ręcznie sortują wiśnie, aby usunąć wszystkie uszkodzone, niedojrzałe lub przejrzałe. Wiśnie są umieszczane w szczelnych workach i zamykane w celu fermentacji przez 68 do 72 godzin. Worki są trzymane w cieniu, aby kontrolować fermentację. Po fermentacji wiśnie są przewożone do młyna El Carmen w Ataco, gdzie są poddawane procesowi suszenia na podniesionych platformach. Pracownicy młyna często obracają wiśnie, aby zapewnić równomierne suszenie. Suszenie trwa około 30 do 32 dni. Sarchimor to "rodzina" odmian-hybryd, krzyżówek odpornej na rdzę liści kawy (CLR) hybrydy z Timoru Wschodniego i Villa Sarchi (naturalnej mutacji odmiany Bourbon, jak Caturra i Pacas). Sarchimor jest dobrym połączeniem profilu smakowego odmiany Bourbon (poprzez Villa Sarchi) i odporności hybrydy z Timor-Leste. Istnieje kilka dobrze znanych odmian Sarchimor, w tym Marsellesa i Parainema. Nie dajcie się zwieść małym rozmiarom Salwadoru. Kraj ten był kiedyś 4. największym producentem kawy na świecie i nadal produkuje wysokiej jakości partie. Znany jest z doskonałych odmian kawy, takich jak Bourbon i Pacamara. Dwie świetne, często wysoko punktowane odmiany — Pacas i Pacamara pochodzą z Salwadoru. W przeciwieństwie do innych krajów, gdzie produkcja kawy specjalnej wymaga wielu dodatkowych inwestycji i szkoleń, Salwador posiada już szeroką i wykwalifikowaną kadrę pracowników zajmujących się kawą specjalną. Tradycje rolnicze są bardzo głębokie, a wielu salwadorskich rolników z ogromną pasją podchodzi do produkcji kawy i nieustannie dąży do ulepszania swoich upraw. Salwador ma optymalne warunki do przetwarzania kawy. Przedłużająca się pora sucha zazwyczaj występuje w sezonie zbiorów, co ułatwia suszenie kawy na słońcu. Chociaż produkcja kawy w tym kraju spada od ponad dwóch dekad, co zostało spotęgowane przez kryzys CLR, podejście do produkcji kawy zmieniło się z nastawionego na ilość — na nastawione na jakość. W całym kraju wyrosło nowe pokolenie producentów kawy, którzy mają nową wizję i podejście do produkcji. Wielu z nich eksperymentuje z obróbką i odmianami.