Palarnia | Kawana |
Cena | 30.0 zł |
Ilość | 100 g |
Kraj pochodzenia | Kenia |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 24 września 2022 |
Całkowity obszar upraw kawy w Kenii szacuje się na 160 000 hektarów. Plantacje stanowią około jednej trzeciej jej obszaru, jednak największa część terenu jest wykorzystywana przez drobnych rolników, którzy często tworzą spółdzielnie kawowe. Dzięki spółdzielczej konfiguracji łatwiej jest uzyskać dostęp do rynku i kaw w większych partiach. Baragwi FCS jest dziś największą spółdzielnią w Kenii zarówno pod względem samego obszaru jak i liczby członków. The spółdzielnia posiada łącznie 12 stacji, z siedzibą w mieście Kianyaga. Obszar Spółdzielni kawowej to region słynący z gleb bogatych w glinkę wulkaniczną, a także posiadający korzystny mikroklimat z wystarczającą ilością opadów. Co się dzieje z ziarnem? Miąższ owoców kawowca jest miażdżony i usuwany, następnie przepływa do zbiornika fermentacyjnego w którym poddawany jest kontrolowanemu procesowi fermentacji. Następnie ziarna kawy myje się i moczy w kanałach wodnych, na koniec suszy na słońcu do 15 dni. Kenia to kawka, która bardzo szybko schodzi z magazynów.