search

Kenia Kiryngya Baragwi

Kenia Kiryngya Baragwi
Palarnia Coffee And Sons
Cena 55.0 zł
Ilość 250 g
Punktacja Q 87.0
Nuty smakowe Cukier Trzcinowy, Czerwona Porzeczka, Porzeczka, Rum
Profil palenia Omniroast
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 25 września 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Kenia Baragwi to najwyższej jakości ziarna kategorii Speciality 85+, które uzyskały 87 punktów w skali SCA. Kawa z Kenii znana jest na całym świecie z bogatego smaku, wyraźnie zaznaczonej jasnej kwasowości (którą jedni kochają, a inni nie lubią) oraz przyjemnego kwiatowego i świeżego zapachu. W profilu smakowym Kenii Baragwi odnajdziecie sporo owocowej kwasowości, nuty malin i czerwonej porzeczki wraz z delikatną słodyczą brązowego cukru. To ziarna, które bardzo lubią się z dripem i Aeropressem. Drzewka kawowe zlokalizowane są na wysokości 1700-1800 m n.p.m w zachodniej części regionu Kirinyaga w południowej części słynnej góry Kenii, która jest najwyższym szczytem w Kenii i drugim co do wysokości w Afryce, zaraz po Kilimandżaro. Po zbiorach odbywających się w miesiącach listopad-grudzień kawa zostaje poddana obróbce na mokro w stacji Muchagara. Stacja ta powstała w 1959 roku, co czyni ją najstarszym ośrodkiem przetwórstwa mokrego w Kirinyaga. Dzięki obróbce przy wykorzystaniu świeżej i czystej wody, a następnie suszeniu na słońcu, kawy z Kenii zyskują wyższą kwasowość oraz krystaliczny smak. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.

Opinie