Palarnia | Coffee And Sons |
Cena | 55.0 zł |
Ilość | 250 g |
Punktacja Q | 89.0 |
Nuty smakowe | Jagoda, Kakao, Marakuja, Rum, Wino |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 24 listopada 2022 |
Kolumbia Finca Rosa Blanca to kawa o słodkim profilu smakowym, gdzie na pierwszy plan wysuwają się soczyste nuty dojrzewającej w słońcu marakui, by zaraz po niej pojawił się posmak słodkiego dżemu z leśnych jagód. To jeszcze nie koniec, bo dzięki jasnemu profilowi palenia dopieszczą Was nuty wytrwanego kakao, słodkiego winogrona, grejpfruta i landrynek. W tej białej paczce umieściliśmy ziarna odmiany Tabi, które są 100% Arabiką powstałą z naturalnego skrzyżowania odmian Typica, Bourbon i Timor. Dzięki takiemu zabiegowi roślina zyskała większą odporność na choroby, a także wyższą jakość owoców. Nazwa "Tabi" oznacza słowo "dobry" w Guambiano, dialekcie rodzimego plemienia Kolumbii. Wiśnie kawowe zostały zebrane selektywnie ręcznie, a następnie poddane obróbce Anaerobic Natual. Owoce fermentowane są w warunkach beztlenowych przez 90 godzin, po czym układa się je na markizie i pozostawia do wyschnięcia na słońcu. Cały proces suszenia zajmuje około 25 dni. Ziarna Kolumbia Finca Rosa Blanca zebrały aż 89 punktów w skali SCA, co oznacza, że w filiżankach odnajdziecie napar o niesamowicie czystym smaku, który sprawi Wam miłe doznania. Plantacja z której pochodzi kawa usytuowana jest w regionie Huila na wysokości 1450 m n.p.m. i należy do Wilsona Paredesa, producenta kawy w trzecim pokoleniu, który od 15 lat zajmuje się jej produkcją na własnej plantacji o nazwie Rosa Blanca. W połowie 2010 roku W. Paredes zaczął koncentrować się na produkcji kawy Speciality i tym sposobem przeniósł swoją farmę na wyższy poziom, budując rozwiniętą infrastrukturę oraz współpracując z wyspecjalizowanymi laboratoriami w celu oceny i poprawy smaku swojej kawy. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.