Palarnia | Coffee And Sons |
Cena | 39.0 zł |
Ilość | 250 g |
Nuty smakowe | Czekolada, Mleczna Czekolada, Morela, Rodzynki, Rum, Suszona Morela |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 13 września 2023 |
Poranne Espresso 09 czyli ziarna Tanzania Korongo to kawa jakości speciality pozyskiwana z wyjątkową troską producenta oraz kontrolowanym procesem obróbki, zaskakują wyjątkowym balansem smaków. W naparze uzyskacie espresso z bardzo krągłym i zbalansowanym body, w którym przede wszystkim wybijać się będą nuty suszonych owoców i mlecznej czekolady. W języku suahili "korongo" oznacza flaminga, a kawa którą wypaliliśmy podobnie jak flaming, przyciąga uwagę wyraźną słodyczą, pełnym body i zaznaczoną kwasowością. Drzewka kawowe odmiany Blue Mountain, Bourbon, SL28 i Typica uprawiane są na południu Tanzanii w regionach Mbozi, Mbeya i Mbinga na wysokości 1600-1900 m n.p.m. Dojrzałe wiśnie kawowe zbierane są ręcznie i poddane obróbce na mokro. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r. Kawa Miesiąca jest to to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.