Palarnia | Mastro Antonio |
Cena | 75.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Brazylia |
Region | Brazylia, Południowa Część Minas Gerais |
Metoda obróbki | Naturalny, Suchy |
Nuty smakowe | Karmel, Mięta, Rum, Śliwka |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 5 grudnia 2022 |
Właścicielem Sitio Caleari jest Vanderson Caliari Alves i jego żona Brigida, plantatorzy kawy w trzecim pokoleniu. Pan Alves odziedziczył pierwsze 10 hektarów ziemi po swoim ojcu i powoli powiększał gospodarstwo kupując ziemię od sąsiadów. Sitio Caleari, nazwane po panieńskim nazwisku jego mamy, ma obecnie ponad 90 hektarów ziemi. Oprócz produkcji własnej kawy, Sitio Caleari stało się źródłem informacji w społeczności lokalnej. Świadczą usługi takie jak suszenie, przetwarzanie i tymczasowe przechowywanie partii dla swoich sąsiadów. Pan Alves eksperymentuje również z różnymi metodami przetwarzania. Około 20% produkcji gospodarstwa, jest przetwarzana przy użyciu fermentacji beztlenowej. W tym procesie fermentacji, partia jest fermentowana przez 8 dni w beczkach, 4 dni na placu, a następnie wykończona w suszarniach. Royal New York nawiązał współpracę z Legender Coffee w celu importu tej specjalistycznej zielonej kawy z Brazylii.