search

Brewers Cup 2022

Brewers Cup 2022
Palarnia Coffee And Sons
Cena 42.0 zł
Ilość 250 g
Metoda obróbki Washed
Punktacja Q 86.0
Nuty smakowe Ananas, Cukier Trzcinowy, Śliwka, Żółta Śliwka
Profil palenia Omniroast
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 23 września 2022
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Mistrzostwa Polski Brewers Cup 2022 to święto wszystkich alternatywnych metod parzenia kawy. Tego dnia rządzą przede wszystkim drippery i aeropressy. Konkurencja składa się z dwóch rund: Compulsory (runda eliminacyjna) oraz Open (runda finałowa). W eliminacjach wszyscy zawodnicy parzą trzy napary na bazie ziaren dostarczonych przez organizatora, które otrzymują w dniu rundy eliminacyjnej (lub dzień przed). Żaden z zawodników nie otrzymuje informacji co to są za ziarna, po to by niczego nie sugerować. Następnie w rundzie Open, zawodnicy używają własnych ziaren Speciality i przygotowują konkursowe napary, przy użyciu dowolnych, manualnych zaparzaczy, prezentując je przed 3 sędziami sensorycznymi i 1 sędzią głównym wygłaszając dodatkowo prezentację zawierającą informacje o użytych ziarnach i metodzie. Zawody już za nami, dlatego zdradzamy szczegóły, które ziarna wraz z Bero Polska wybraliśmy i wypaliliśmy... Do paczek na Mistrzostwa Polski Brewers Cup 2022 trafiła Etiopia Sidamo Chire Gr.1, która w punktacji SCA uzyskała 86.25 punktów. Drzewka kawowe uprawiane na wysokości 1900-2200 m n.p.m. w regionie Sidamo, zrodziły owoce, które poddane zostały obróbce na mokro. Zawodnicy mieli bardzo mało czasu na przygotowanie perfekcyjnego naparu, który gwarantuje im udział w finale, ale Wy możecie bawić się tą kawą w swoich domach według własnych, ulubionych receptur. A tutaj podajemy Wam mistrzowski przepis Agnieszki Rojewskiej: Wlewamy 100g wody do aeropressu, wsypujemy 19g zmielonej kawy, dolewamy wodę do 237g, mieszamy 6 razy w przód i tył i zakręcamy. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r.

Opinie