Palarnia | Coffee And Sons |
Cena | 42.0 zł |
Ilość | 250 g |
Metoda obróbki | Washed |
Punktacja Q | 86.0 |
Nuty smakowe | Ananas, Cukier Trzcinowy, Śliwka, Żółta Śliwka |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 23 września 2022 |
Mistrzostwa Polski Brewers Cup 2022 to święto wszystkich alternatywnych metod parzenia kawy. Tego dnia rządzą przede wszystkim drippery i aeropressy. Konkurencja składa się z dwóch rund: Compulsory (runda eliminacyjna) oraz Open (runda finałowa). W eliminacjach wszyscy zawodnicy parzą trzy napary na bazie ziaren dostarczonych przez organizatora, które otrzymują w dniu rundy eliminacyjnej (lub dzień przed). Żaden z zawodników nie otrzymuje informacji co to są za ziarna, po to by niczego nie sugerować. Następnie w rundzie Open, zawodnicy używają własnych ziaren Speciality i przygotowują konkursowe napary, przy użyciu dowolnych, manualnych zaparzaczy, prezentując je przed 3 sędziami sensorycznymi i 1 sędzią głównym wygłaszając dodatkowo prezentację zawierającą informacje o użytych ziarnach i metodzie. Zawody już za nami, dlatego zdradzamy szczegóły, które ziarna wraz z Bero Polska wybraliśmy i wypaliliśmy... Do paczek na Mistrzostwa Polski Brewers Cup 2022 trafiła Etiopia Sidamo Chire Gr.1, która w punktacji SCA uzyskała 86.25 punktów. Drzewka kawowe uprawiane na wysokości 1900-2200 m n.p.m. w regionie Sidamo, zrodziły owoce, które poddane zostały obróbce na mokro. Zawodnicy mieli bardzo mało czasu na przygotowanie perfekcyjnego naparu, który gwarantuje im udział w finale, ale Wy możecie bawić się tą kawą w swoich domach według własnych, ulubionych receptur. A tutaj podajemy Wam mistrzowski przepis Agnieszki Rojewskiej: Wlewamy 100g wody do aeropressu, wsypujemy 19g zmielonej kawy, dolewamy wodę do 237g, mieszamy 6 razy w przód i tył i zakręcamy. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r.