Palarnia | Euro Cafe |
Cena | 35.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Kenia |
Nuty smakowe | Rum |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 21 września 2022 |
Całkowity obszar upraw kawy w Kenii szacowany jest na 160 000 hektarów. Plantacje zajmują około jednej trzeciej tej powierzchni. Największa część uprawnej ziemi jest użytkowana przez drobnych rolników, którzy po zbiorach, oddają kawę do spółdzielni. Kawa pochodzi z młyna Gicherori w pobliżu Embu w centralnej prowincji Kenii, uprawianej na pięknych południowych zboczach góry Kenia. Region ten słynie z bogatych gleb z gliną wulkaniczną i dobrego mikroklimatu z wystarczającą ilością opadów. Gicherori należy wraz z młynami Kathkwa, Ndunduri, Gikirima i Ngerwe do Stowarzyszenia Spółdzielni Rolników Kibugu. Około 1100 rolników dostarcza swoje czerwone i dojrzałe owoce do Gicherori. Tutaj kawy są rozdrabniane za pomocą rozdrabniacza tarczowego i przepływają do zbiornika w celu kontrolowanego procesu fermentacji. Następnie kawa jest myta, moczona w kanałach wodnych i suszona na słońcu na afrykańskich łóżkach do 15 dni, starannie przykrywana w południe i w nocy. Na stacji mycia, woda jest uzdatniana w dołach do kąpieli, aby uniknąć zanieczyszczenia lokalnych rzek i strumieni. Po zabiegu wraca do normalnego obiegu. Rdzenne drzewa są chronione, aby zapewnić ptakom naturalny dom i zapewnić bioróżnorodność. Coffee Management Services Ltd (CMS) jest przewodnim dostawcą usług agrobiznesu oferujący szeroki zakres usług w sektorze kawy w Kenii i szerszym regionie Afryki Wschodniej. Od 2006 roku stara się stać centrum doskonałości w usługach agrofinansowych i promocji w regionie kaw uprawianych w sposób zrównoważony ( http://www.coffeemanagement.co.ke/ )