search

Colombia Supremo Don Pablo Quindio Washed Waga 250G Mielenie Kolbowy Domowy

Colombia Supremo Don Pablo Quindio Washed Waga 250G Mielenie Kolbowy Domowy
Palarnia Świeżopalona
Cena 38.9 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Kolumbia
Region Quindío
Wysokość 1200-1800 m n.p.m.
Odmiana Caturra I Castillo-Colombia
Metoda obróbki Washed
Punktacja Q 85.0
Nuty smakowe Ciasteczka, Herbatnik, Kakao, Karmel, Mięta, Rooibos, Wanilia
Profil palenia Omniroast
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 10 listopada 2022
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

W trosce o środowisko, zmielona kawa będzie trafiać do tego samego opakowania, z którego została wysypana. Oznacza to, że zgrzew będzie nieco naruszony. Nie wpłynie to jednak na świeżość kawy znajdującej się w środku. Kolumbijskie kawy, w tym Colombia Supremo Don Pablo Quindio zaliczane są do światowej czołówki, głównie za sprawą idealnych warunków klimatycznych i geograficznych. Pierwsze uprawy miały miejsce na niewielkich domowych plantacjach, a obecnie uprawa kawowca jest jedną z głównych gałęzi gospodarki tego kraju. Region Quindío z którego pochodzi nasza kawa znajduje się w środkowo-zachodniej części kraju, przeciętej pasmem Andów. Ten górzysty krajobraz porastają tropikalne lasy deszczowe i bambusowe lasy Guadua. Żyzność ziemi podnosi gleba wulkaniczna. Warto wiedzieć, że kawowcem obsadzonych jest około 23 000 hektarów Quindío. Najpopularniejszą metodą obróbki ziaren w całej Kolumbii jest metoda mokra - washed, z fermentacją trwającą od 12 do 36 godzin i suszeniem ziaren na patio lub tzw. łóżkach afrykańskich. Warto też dodać, że region Quindío został wybrany przez UNESCO jako "światowe dziedzictwo krajobrazu, kultury i kawy". Zalewamy na raz, mieszamy. Czekamy 1 minutę i przeciskamy w granicach 15 sekund. W kawie Colombia Don Pablo Quindío Supremo znajdziesz mieszankę owocowych smaków z przewodnią nutą czerwonego jabłuszka, do tego aromaty waniliowe, karmelowa i słodkie, porównywane z zapachem ciasteczek. To mieszkanka, która pobije Twoje kubki smakowe! Bardzo słodka, gładka z wyraźnymi retromaślanymi nutami słodkich jabłek, aftertaste soczysty ale krótki- maślany Najlepszy smak z kawy Kolumbia Don Pablo Quindío Supremo wydobędą metody ciśnieniowe, takie jak ekspres, kawiarka. Jednak kawa będzie także smakować w Aeropressie czy French Pressie.

Opinie