search

Brazylia Marcelo Assis Nogueira Olhos DAgua z kontrolowanej fermentacji

Brazylia Marcelo Assis Nogueira Olhos DAgua z kontrolowanej fermentacji
Palarnia Mastro Antonio
Cena 75.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Brazylia
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 15 listopada 2022
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Region: Brazylia, stan Minas Gerais Plantacja: Fazenda Olhos D'Agua Producent: Marcelo de Assis Nogueira i Flávio Márcio Ferreira da Silva Odmiana: Mundo Novo Wysokość upraw: 1150m - 1200m n.p.m. Proces obróbki: naturalny, suchy, z fermentacji Proces palenia: średnie palenie do espresso Profil sensoryczny: nuty nerkowca, kakao, karmelu, owoców cytrusowych Fazenda Olhos D'Agua znajduje się pomiędzy gminami Campos Altos i São Gotardo w regionie Cerrado Mineiro w stanie Minas Gerais, niedaleko miasta Patrocinio. Fazenda Olhos D'Agua jest częścią Bioma Café, firmy skoncentrowanej na zrównoważonej produkcji kawy, prowadzonej przez partnerów Marcelo de Assis Nogueira i Flávio Márcio Ferreira da Silva. Wizja Bioma Cafe wywodzi się z historii, którą obaj panowie łączą z rolnictwem jako dzieci wiejskich producentów kawy. Marcelo urodził się w Carmo do Paranaíba, Minas Gerais. Jego pasja do kawy pochodzi od jego ojca, João de Amaro de Assis, który utrzymywał rodzinę dzięki pracy na farmach kawy. Duch przedsiębiorczości Marcelo wynika z tego, czego nauczył się pracując i obserwując swojego ojca. W 2000 r. Marcelo ukończył technikum rolnicze, a w 2001 r. rozpoczął pracę w rodzinnych posiadłościach Flávio Márcio w São Gotardo. Flávio Márcio również pochodził z rodziny kawowej i pracował jako administrator gospodarstwa swojej matki, Margaridy das Graças Silva. W 2004 roku partnerzy założyli firmę Padap Agronegócios Ltda, która później doprowadziła do powstania Bioma Cafe. W 2010 roku byli gotowi znaleźć idealną nieruchomość do rozpoczęcia produkcji kawy i znaleźli farmę Olhos D'Agua w Campos Altos, gdzie rozpoczęli uprawę kawy w 2011 roku. Obecnie 150 z 240 hektarów farmy jest obsadzonych kawą na wysokości 1150-1200 metrów nad poziomem morza. Terroir jest idealnie dostosowany do produkcji kawy specjalnej, z dobrze zdefiniowanymi porami roku i praktykami zarządzania opartymi na szkoleniach i doświadczeniu Marcelo i Flávio. Od października 2019 roku, Fazenda Olhos d'Água jest częścią programu Cerrado Mineiro Designation of Origin. Kawy z farmy są wszystkie oznakowane pieczęcią pochodzenia i jakości, co wskazuje na ich pełną identyfikowalność i przestrzeganie standardów Cerrado Coffee Growers Federation, która wymaga zrównoważonych i sprawiedliwych praktyk rolniczych i ocenia każdą partię, aby zapewnić jakość.

Opinie