Palarnia | Świeżopalona |
Cena | 43.9 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Peru |
Wysokość | 1700 m n.p.m. |
Odmiana | Caturra, Bourbon, Mundo Novo |
Metoda obróbki | Washed |
Nuty smakowe | Amaretto, Czekolada, Kakao, Mandarynka, Mięta, Nugat, Rooibos |
Profil palenia | Ciemny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 6 października 2023 |
Wyczekiwana przez Was kawa, która śmiało możecie pić po 18 bez lęku, że ciężko będzie Wam zasnąć kiedy przyłożycie już głowę do poduszki. W ciągu ostatnich kilku dekad region Jaén w Peru przekształcił się w monokulturę kawy, co spowodowało, że ludzie aktualnie są silnie uzależnieni od żywności z innych regionów. Wraz z rządowymi ograniczeniami dotyczącymi powstrzymywania koronawirusa wzrosły koszty transportu i ceny żywności. Od tego czasu wiele rodzin zmaga się z dostępem do żywności, spowodowany zmniejszeniem ich środków do życia. Dotyczy to również wielu rolników z Asociación Café del Futuro. Spółdzielnia została założona w 2007 roku i skupia się na wysokiej jakości kawy z wyselekcjonowanymi odmianami i silnym naciskiem na certyfikowaną kawę. Rolnicy uprawiają głównie odmiany takie jak Caturra, Bourbon i Mundo Novo, które dobrze kwitną między prowincjami Jaén i San Ignacio. Podczas procesu CO2 zielona kawa ma podwyższaną zawartość wilgoci za pomocą wody. W pojemniku ekstrakcyjnym kofeina jest następnie ekstrahowana z kawy przez cyrkulację ciekłego dwutlenku węgla (kwasu węglowego) pod wysokim ciśnieniem. Ekstrakcja odbywa się w zamkniętym systemie, w którym CO2 jest ponownie ładowane kofeiną, z której ponownie oddzielana w separatorze, zanim zostanie przepompowana z powrotem do pojemnika ekstrakcyjnego i przez kawę. Ta wyjątkowa, bezkofeinowa kawa idealnie sprawdzi się parzona metodami ciśnieniowymi. Najlepszy smak uzyska dzięki kawiarce, ekspresie, ale również Aeropressie i french pressie.