Palarnia | Good Coffee |
Cena | 76.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Region | Shantawene, Bensa |
Wysokość | 1950 - 2150 m |
Odmiana | Heirloom |
Metoda obróbki | Naturalna (Anaerobic) |
Nuty smakowe | Rum, Wino |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 26 listopada 2022 |
To kawa o niesamowicie intensywnym smaku. Jest w nim mnóstwo ciemnych owoców - jagód, jeżyn, winogron - z dodatkiem cytrusów, głównie grejpfruta, wszystko zatopione w czekoladzie z rumem i nutami mięty. Kawa pochodzi z dystryktu Bensa w regionie Sidama. Właśnie tam leżą wioski Bombe i Shantawene, które słyną z fenomenalnej kawy. Nie do pobicia jest jakość ich upraw, zbiorów i obróbki. Za obróbkę tych ziaren odpowiada Ayla Washing Station, do kórej zbiory dostarczają okoliczni rolnicy. Do obróbki beztlenowej wybrane zostały starannie zebrane, najdojrzalsze owoce odmian zawierających najwyższą ilość cukrów. Po przebraniu trafiły na 7 dni do szczelnych zbiorników bez dostępu tlenu. Fermentacja trwała do momentu uzyskania określonego poziomu pH, który pozwala na uzyskanie w ziarnach owocowych, alkoholowych i soczystych nut. Beczki były przez cały czas przechowywane w murowanych zbiornikach wypełnionych wodą o stałej temperaturze, tak, by fermentacja przebiegała równomiernie. Beczki w tym celu były też przesuwane i obracane. Po zakończeniu fermentacji owoce wyłożono na platformy do suszenia, gdzie starannie przewracane schły przez 30 dni. Po uzyskaniu odpowiedniego poziomu wilgotności owoców, zebrano je do worków i "odpoczywaly" jeszcze w specjalnych magazynach przez 4 tygodnie. Uwaga, ze względu na specyfikę ziaren wypalamy je tylko pod metody przelewowe. Jeśli lubicie mocno owocowe napary, możecie tę kawę zaparzać też w kawiarce lub ekspresie. Jeśli chcecie by kawa nie była mocno owocowa dajcie jej odstać 3-4 tygodnie od wypalenia.