Palarnia | Good Coffee |
Cena | 48.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Region | Idido, Gedeo Zone |
Wysokość | 2100 m |
Odmiana | Heirloom |
Metoda obróbki | Na Mokro |
Nuty smakowe | Czekolada, Herbata |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 3 marca 2023 |
Klasyczna, pyszna kawa z obróbki mytej z Etiopii. W smaku wyczujecie brzoskwinie, sporo herbaty i czekolady a do tego nuty trawy cytrynowej i grejpfrutowa końcówka. Ziarna pochodzą z okolic miejscowości Tulise w regionie Gedeb w Yirgacheffe. Rolnicy uprawiają tu arabikę na swoich polach, w ogrodach i na działkach położonych w naturalym lesie. Owoce po zebraniu są dostarczane do stacji obróbki w Tulise (położona na wysokości 2100 m), gdzie w specjalnych maszynach usuwa się z nich skórkę i miąższ, myje i przenosi na na platformy do suszenia. Tam ziarna schną przez ok. 2 tygodnie, podczas których są regularnie, starannie przewracane. W najgorętsze ziarna są przykrywane, tak, by nie straciły wilgotności. Stacja obróbki w Tulise to niewielka firma - zatrudnia na stałe 10 osób i dodatkowo 30-40 pracowników sezonowych podczas zbiorów. Ważne jest, że rolnicy, którzy uprawiali tę kawę dostali w tym roku najwyższe wynagrodzenie, jakie stacja kiedykolwiek płaciła. Wyniosło ono prawie 7,5 USD za kilogram, co oznacza, że w całym łańcuchu od rolnika do palarni to właśnie rolnik zarobił na 1 kg kawy najwięcej! UWAGA: W związku z tym, że w ubiegłym tygodniu nie pracowaliśmy, zamówienia mogą być realizowane z opóźnieniem - w ciągu 3-4 dni roboczych.