Palarnia | Good Coffee |
Cena | 48.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Gwatemala |
Region | La Bolsa, Huehuetenango |
Wysokość | 1480 m |
Odmiana | Caturra, Bourbon |
Metoda obróbki | Naturalna |
Nuty smakowe | Czerwone Owoce, Kakao |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 17 stycznia 2023 |
Gwatemala taka, jaką lubimy: gęsta, słodka, intensywna z owocami zrównoważonymi dużą ilością kakao. W smaku tej naturalnie obrabianej kawy wyczujecie czerwone owoce: głównie wiśnie, dziką różę i żurawinę z dodatkiem czerwonej herbaty i dużej dawki kakao. Świetna w ekspresach i kawiarkach, ale będzie też przepyszna, słodka i zbalansowana (bez nadmiernej kwasowości) w przelewie. Ziarna przyjechały do nas z Finca La Bolsa, farmy założonej przez Jorge Vides'a w 1958 rokuw La Libertad w regionie Huehuetenango. Na początku na działce był tylko dziki las ale pod drzewami Jorge Vides zaczął sadzić arabikę odmiany Bourbon i Caturra. Uprawy okazały się bardzo udane, tak, że dziś kontynuuje je jego rodzina. Jorge Vides od początku był też bardzo zaangażowany obywatelsko w życie lokalnej społeczności. w 1980 roku założył szkołę (działa do dziś!), która nosi jego imię. Kilka lat później Anacafe (gwatemalskie krajowe stowarzyszenie producentów kawy) wyróżniło go za sukcesy, jakie odniósł uprawiając arabikę. Dziś rodzina Vides współpracuje z lokalnymi organizacjami i dzieli się z innymi rolnikai wiedzą dotyczącą upraw kawy wysokiej jakości. Spadkobiercy Jorge dbają też o środowisko naturalne, chronią okoliczną przyrodę, las i zasoby wodne. UWAGA: NIE GWARANTUJEMY JUŻ DOSTAWY PRZED ŚWIĘTAMI!