Palarnia | Good Coffee |
Cena | 49.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Kolumbia |
Region | El Obraje, Nariño |
Wysokość | 2200 m |
Odmiana | Caturra |
Metoda obróbki | Naturalna |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 8 grudnia 2022 |
Owocowa kawa od Pablo Guerrero z farmy El Obraje, z samego serca regionu Nariño. W smaku dużo ciemnych owoców - głownie jagód i jeżyn - i mnóstwo czekolady. A wszystko zrównoważone delikatnymi nutami limonki. Pablo Guerrero jako pierwszy zaczął uprawiać kawę w miejscu, gdzie mieszka - w okolicy miasta Pasto. Choć ziemia ta należy do jego rodziny od lat, wcześniej uprawiano na niej przenicę i inne zboża. Dopiero kiedy w latach 90-tych rząd Kolumbii zaczął importować więcej tanich zbóż ich uprawa lokalnie przestała się opłacać i rolnicy musieli przestawić się na inne uprawy. Pablo zabrał się za owoce, ale dostawy świeżych brzoskwinii czy jabłek na rynek okazały się zbyt dużym wyzwaniem i wtedy pojawiła się arabika. Początki też wiązały się z dużą niepewnością, ale ostatecznie kawa okazała się strzałem w dziesiątkę. Sprzyja jej żyzna gleba, położenie działek, klimat i profesjonalne, ultra staranne podejście właściciela do uprawy, zbiorów i obróbki . Kawa była obrabiana naturalnie, co oznacza, że po zebraniu owoce zostały przebrane, umyte i umieszczone na patiach i platformach do suszenia. Bardzo wilgotny klimat panujący w okolicy farmy sprawia, że owoce muszą być suszone pod dachem, w specjalnie do tego przystosowanych pomieszczeniach. Ich suszenie trwa ok 3-4 tygodnie. Potem z owoców usuwa się miechanicznie wyschnięty miąższ i skórkę, tak spreparowane ziarna leżakują aż w końcu są pakowane i wysyłane na sprzedaż.