Palarnia | Coffee And Sons |
Cena | 39.0 zł |
Ilość | 250 g |
Metoda obróbki | Washed |
Nuty smakowe | Miód, Rabarbar, Rum |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 15 października 2023 |
Ziarna Porannego Espresso 10 zaskakują łagodnością, przy czym nie są pozbawione intensywnego charakteru. W naparze wyczuwalne są nuty rabarbaru, słodkiego miodu gryczanego oraz lekki, orzeźwiający ziołowy finish. To połączenie smaków, które z pewnością trafi w gusta miłośników wyjątkowego espresso. Ziarna dzięki obróbce na mokro mają delikatny, a zarazem szlachetny profil sensoryczny. Drzewka kawowe odmian SL 28, Ruiru 11, SL 34, Batian uprawiane są na południowym zboczu zachodniej strony góry Mount Kenya, która w lokalnej społeczności uważana jest za miejsce kultu. W języku grupy etnicznej Kikuju, która zamieszkuje region Kirinyaga oznacza "miejsce spoczynku Boga". Do spółdzielni rolniczej Kabare przynależy około 800 rolników, którzy zakładają swoje plantacje z drzewami kawowymi usytuowanymi w taki sposób, aby skierowane były w stronę ośnieżonego szczytu. Dzięki bardzo żyznej wulkanicznej glebie, wysokości upraw około 1800 m n.p.m. oraz stałemu dostępowi do wody owoce kawowca dojrzewają powoli w pełnym słońcu. Dojrzałe wiśnie kawowe poddawane są obróbce washed, a woda potrzebna do obróbki pochodzi z lokalnego strumienia Konyu, który płynie tuż obok stacji przetwarzania o tej samej nazwie. Po umyciu świeże owoce suszone są na słońcu na podwyższonych łóżkach przez kilkanaście dni aż uzyskają idealną gęstość oraz stopień wysuszenia. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r. Kawa Miesiąca jest to to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.