search

Poranne Espresso 10

Poranne Espresso 10
Palarnia Coffee And Sons
Cena 39.0 zł
Ilość 250 g
Metoda obróbki Washed
Nuty smakowe Miód, Rabarbar, Rum
Profil palenia Omniroast
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 15 października 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Ziarna Porannego Espresso 10 zaskakują łagodnością, przy czym nie są pozbawione intensywnego charakteru. W naparze wyczuwalne są nuty rabarbaru, słodkiego miodu gryczanego oraz lekki, orzeźwiający ziołowy finish. To połączenie smaków, które z pewnością trafi w gusta miłośników wyjątkowego espresso. Ziarna dzięki obróbce na mokro mają delikatny, a zarazem szlachetny profil sensoryczny. Drzewka kawowe odmian SL 28, Ruiru 11, SL 34, Batian uprawiane są na południowym zboczu zachodniej strony góry Mount Kenya, która w lokalnej społeczności uważana jest za miejsce kultu. W języku grupy etnicznej Kikuju, która zamieszkuje region Kirinyaga oznacza "miejsce spoczynku Boga". Do spółdzielni rolniczej Kabare przynależy około 800 rolników, którzy zakładają swoje plantacje z drzewami kawowymi usytuowanymi w taki sposób, aby skierowane były w stronę ośnieżonego szczytu. Dzięki bardzo żyznej wulkanicznej glebie, wysokości upraw około 1800 m n.p.m. oraz stałemu dostępowi do wody owoce kawowca dojrzewają powoli w pełnym słońcu. Dojrzałe wiśnie kawowe poddawane są obróbce washed, a woda potrzebna do obróbki pochodzi z lokalnego strumienia Konyu, który płynie tuż obok stacji przetwarzania o tej samej nazwie. Po umyciu świeże owoce suszone są na słońcu na podwyższonych łóżkach przez kilkanaście dni aż uzyskają idealną gęstość oraz stopień wysuszenia. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r. Kawa Miesiąca jest to to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.

Opinie