search

Poranny Przelew 10

Poranny Przelew 10
Palarnia Coffee And Sons
Cena 39.0 zł
Ilość 250 g
Nuty smakowe Miód, Rabarbar, Rum
Profil palenia Omniroast
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 15 października 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Zapraszamy Was w kolejną podróż z cyklu kaw miesiąca. W październiku do naszych torebek trafiły ziarna z Kenii uprawiane w regionie Kirinyaga. Ten singiel idealnie sprawdzi się zaparzony we wszystkich metodach przelewowych a w smaku wyczujemy przyjemne połączenie nut owoców rabarbaru, słodkiego miodu oraz lekki ziołowy finish. Przelew Miesiąca 10 to kawa idealna dla osób poszukujących ciekawych i zbalansowanych smaków oraz aromatów. Drzewka kawowe odmian SL 28, Ruiru 11, SL 34, Batian uprawiane są na południowym zboczu zachodniej strony góry Mount Kenya, która w lokalnej społeczności uważana jest za miejsce kultu. W języku grupy etnicznej Kikuju, która zamieszkuje region Kirinyaga oznacza "miejsce spoczynku Boga". Do spółdzielni rolniczej Kabare przynależy około 800 rolników, którzy zakładają swoje plantacje z drzewami kawowymi usytuowanymi w taki sposób, aby skierowane były w stronę ośnieżonego szczytu. Dzięki bardzo żyznej wulkanicznej glebie, wysokości upraw około 1800 m n.p.m. oraz stałemu dostępowi do wody owoce kawowca dojrzewają powoli w pełnym słońcu. Dojrzałe wiśnie kawowe poddawane są obróbce washed, a woda potrzebna do obróbki pochodzi z lokalnego strumienia Konyu, który płynie tuż obok stacji przetwarzania o tej samej nazwie. Po umyciu świeże owoce suszone są na słońcu na podwyższonych łóżkach przez kilkanaście dni aż do momentu uzyskania idealną gęstość oraz stopień wysuszenia. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania. Kawa Miesiąca jest to to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.

Opinie