Palarnia | Euro Cafe |
Cena | 30.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Brazylia |
Nuty smakowe | Czekolada, Przyprawy, Przyprawy Korzenne, Żurawina |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 15 grudnia 2022 |
Controlled Fermentation to nowa metoda przetwarzania kawy mająca na celu poprawę jej jakości sensorycznej. Brazylia jest głównym producentem i eksporterem kawy na świecie. Brazylijskie plantacje kawy są rozmieszczone w kilku biomach o różnych klimatach i glebach. W ciągu ostatnich 10 lat jakość kawy brazylijskiej przeszła wielką ewolucję, dzięki udoskonaleniu procesów obróbki po zbiorach. Zwiększa się również liczba brazylijskich producentów kawy zaangażowanych w zachowanie maksymalnej potencjalnej jakości swoich drzewek kawowych. Spośród wszystkich inicjatyw, Nucoffee jest mocno zaangażowane w produkcje kawy, wprowadzając koncepcje jakościowe i przeszkalając w tym okresie ponad 80 000 osób. Obecnie brazylijscy producenci kawy są przygotowani do postępów w poprawie jakości kawy dzięki nowym technologiom pozbiorowym, w tym zastosowaniu kontrolowanej fermentacji. Fermentacja to proces biochemiczny, w którym mikroorganizmy zużywają substraty na bazie węglowodanów, wytwarzając energię, gazy i wiele innych związków. W owocach kawy proces ten może być rozwijany naturalnie lub poprzez techniki kontrolowane, takie jak inokulacja wybranych mikroorganizmów, zdolnych do przekształcenia składu kawy, generując nowe smaki i aromatu. Mundo Novo jest odmiana kawy często uprawiana w Brazylii, ponieważ jest przystosowana do klimatu, ma dużą wydajność i jest odporna na choroby. Charakteryzuje się słodkim, gęstym odczuciem w ustach i niską kwasowością. Catuai jest jeszcze bardziej powszechnie uprawianą odmianą kawy w Brazylii (stanowi 50% powierzchni uprawy kawy) i jest znana jako roślina karłowata ze względu na swój rozmiar.