search

Brazil Capoeira microlot Controlled Fermentation

Brazil Capoeira microlot Controlled Fermentation
Palarnia Euro Cafe
Cena 30.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Brazylia
Nuty smakowe Czekolada, Przyprawy, Przyprawy Korzenne, Żurawina
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 15 grudnia 2022
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Controlled Fermentation to nowa metoda przetwarzania kawy mająca na celu poprawę jej jakości sensorycznej. Brazylia jest głównym producentem i eksporterem kawy na świecie. Brazylijskie plantacje kawy są rozmieszczone w kilku biomach o różnych klimatach i glebach. W ciągu ostatnich 10 lat jakość kawy brazylijskiej przeszła wielką ewolucję, dzięki udoskonaleniu procesów obróbki po zbiorach. Zwiększa się również liczba brazylijskich producentów kawy zaangażowanych w zachowanie maksymalnej potencjalnej jakości swoich drzewek kawowych. Spośród wszystkich inicjatyw, Nucoffee jest mocno zaangażowane w produkcje kawy, wprowadzając koncepcje jakościowe i przeszkalając w tym okresie ponad 80 000 osób. Obecnie brazylijscy producenci kawy są przygotowani do postępów w poprawie jakości kawy dzięki nowym technologiom pozbiorowym, w tym zastosowaniu kontrolowanej fermentacji. Fermentacja to proces biochemiczny, w którym mikroorganizmy zużywają substraty na bazie węglowodanów, wytwarzając energię, gazy i wiele innych związków. W owocach kawy proces ten może być rozwijany naturalnie lub poprzez techniki kontrolowane, takie jak inokulacja wybranych mikroorganizmów, zdolnych do przekształcenia składu kawy, generując nowe smaki i aromatu. Mundo Novo jest odmiana kawy często uprawiana w Brazylii, ponieważ jest przystosowana do klimatu, ma dużą wydajność i jest odporna na choroby. Charakteryzuje się słodkim, gęstym odczuciem w ustach i niską kwasowością. Catuai jest jeszcze bardziej powszechnie uprawianą odmianą kawy w Brazylii (stanowi 50% powierzchni uprawy kawy) i jest znana jako roślina karłowata ze względu na swój rozmiar.

Opinie