Palarnia | Hayb |
Cena | 60.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Peru |
Region | Cajamarca |
Wysokość | 1700 - 1900 m n.p.m. |
Odmiana | Caturra, Castillo, Typica |
Metoda obróbki | Washed |
Punktacja Q | 85.5 |
Nuty smakowe | Cola, Czekolada, Jabłko, Orzech, Rum |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 29 października 2022 |
Po pierwszym wypale tej kawy, próbowaliśmy jej w sześć osób, każda miała swój arkusz na notatki i nasze koło smaków przed oczami. Po cuppingu 5 na 6 osób w arkuszu miało wipsane orzechy laskowe i nutellę. Czy może być większy komplement dla kawy ( i pierwszego wypalonego pieca) niż taka transparentność smaków? Może i może, ale taki wystarczy. Ziarno pochodzi z tego samego regionu co nasze espresso – Cajamarca. W tym regionie od lat działa importer, z którym współpracujemy. Na szkoleniach, które prowadzę wiele osób pyta, czym jest direct trade albo czy ściągamy kawy bezpośrednio od rolników. Premiery w tym miesiącu to trochę taki „direct”, najbardziej „direct trade”, na jaki możemy sobie pozwolić i jaki ma sens. Rozmawiałem o tym z naszym importerem i to konkluzja, jaka wynikła z tej rozmowy: Od kilku lat pracujemy w północnym Peru, kupując kawę speciality od spółdzielni i stowarzyszeń, z którymi zbudowaliśmy trwałe relacje. Chociaż jakość dostaw, którą widzieliśmy w poprzednich sezonach, była dobra, staraliśmy się wprowadzić ulepszenia w łańcuchu dostaw. Co ważniejsze, premie, które płaciliśmy za jakość, rzadko wracały bezpośrednio do producentów, na co w poprzednich latach mieliśmy bardzo mały wpływ. W Peru, podobnie jak w przypadku niektórych innych krajów, rolnicy są wrażliwi na zmiany na rynku i często brakuje im podstawowego przeszkolenia oraz motywacji do produkcji kawy o wyższej jakości, ponieważ premie za jakość często się nie pojawiają. Z tych powodów zdecydowaliśmy, że musimy zmienić sposób, w jaki kupujemy kawę i współpracować bezpośrednio z producentami, co pozwoli nam kontrolować i poprawiać istniejącą jakość oraz mieć pełną transparentność finansową. Transparentność i brak pośredników pomaga nam płacić wyższe ceny za kawy i mieć pewność, że producenci otrzymali uczciwą cenę za kawę, którą nam dostarczyli. Zawsze jest to cena powyżej ceny rynkowej. W tym celu założyliśmy magazyn w Jaen i zaczęliśmy kupować kawę bezpośrednio od producentów. Jak widzisz, transparentność mamy tu nie tylko w smaku, a ta kawa jest dobra, także nie tylko w tym znaczeniu.