| Palarnia | Hayb |
| Cena | 69.0 zł |
| Ilość | 250 g |
| Kraj pochodzenia | Salwador |
| Region | Usulutan |
| Wysokość | 1400 m n.p.m. |
| Odmiana | Pacamara |
| Metoda obróbki | Black Honey (Honey) |
| Punktacja Q | 87.0 |
| Nuty smakowe | Agrest, Czekolada, Rum |
| Profil palenia | Jasny |
| Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 19 listopada 2022 |
Wieloletniej i bardzo miłej, bo Los Pirineos to poważni gracze! Nazwa farmy Los Pirineos z Salwadoru towarzyszy mi, odkąd w ogóle zajmuję się kawą – czyli już kawałek czasu. Pierwszy raz czytałem o niej jako barista w Wesoła Cafe, wtedy farmą zarządzał legendarny Gilberto Baraona. Teraz, po jego śmierci, Los Pirineos prowadzi jego syn – Diego, którego miałem przyjemność poznać w czasie World Of Coffee w Mediolanie. Biegaliśmy razem, bo Diego jest mocno wkręcony w triatlon, mieliśmy też okazję pogadać o życiu i kawce! Zamówiliśmy od niego próbki i wybraliśmy dwie pacamary. Ta jest poddana obróbce black honey – pestki z miąższem suszy się przez 25 dni – to długo, nawet dla tej metody.Co z tego wyszło? Mnóstwo owocowego smaku, bardzo wiśniowa kawa z nutkami agrestu i śliwki – megasłodko i turboczysto. Już niedługo także anaerobic z tej farmy, ale teraz rozkoszuj się smakiem pysznego black honey z Los Pirineos!