Palarnia | Euro Cafe |
Cena | 35.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Nuty smakowe | Limonka, Migdał |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 14 lutego 2023 |
Położona na żyznych glebach i otoczona gęstymi lasami i setkami tradycyjnych odmian, spółdzielnia Biftu Gudina jest jednym z najlepszych przykładów jakości kawy z Etiopii, o delikatnych kwiatowych aromatach i żywej, musującej kwasowości. Spółdzielnia została założona w 2012 roku w ramach inicjatywy Technoserve mającej na celu poprawę warunków życia lokalnych plantatorów kawy i generowanie premii jakościowych poprzez wprowadzanie ulepszeń w tym procesie. Oprócz młyna Biftu Gudina, wybudowano nowe drogi ułatwiające transport kawy, zakupiono nowe urządzenia przetwórcze oraz zainstalowano innowacyjny system filtracji ścieków. Proces rozpoczyna się od selektywnego zbioru tylko dojrzałych wiśni, rolnicy sortują najbardziej dojrzałe owoce przed rozpoczęciem produkcji. Za pomocą urządzenia, usuwa się skórę, miazgę i śluz. Maszyna ta usuwa większość śluzu bez potrzeby fermentacji, chociaż kawa jest również fermentowana przy użyciu pozostałości cukru pozostających w otoczce ziarna. Po myciu i stopniowaniu gęstości w kanałach myjących, kawa jest moczona w czystej wodzie przez około 10 godzin. Suszenie i sortowanie rozpoczyna się przez kilka dni w cieniu, a następnie końcowe suszenie trwa około 12 dni na słońcu na łóżkach afrykańskich.