Palarnia | Mastro Antonio |
Cena | 20.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Brazylia |
Nuty smakowe | Cola, Mięta, Rum |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 16 listopada 2022 |
Wiele dobrych rzeczy dzieje się w Brazylii. Niniejsza kawa jest przykładem bardzo pozytywnych impulsów i zmian w dziedzinie uprawy i obróbki. W Brazylii robustę nazywa się mianem Conilon. Ma wszystkie cechy robusty: jest gorzka i cierpka, ma dużo kofeiny, zapach drewna. Wiemy, że robusta jest tą "gorszą" kawą i raczej nie należy do grona "speciality". W przypadku plantacji Venturim mamy jednak do czynienia z nowatorskim, niebanalnym podejściem do robusty. Wg właścicieli plantacji, rzetelne i staranne przeprowadzenie obróbki ziaren daje ogromny pozytywny skok jakości. Stosują oni przeróżne metody i techniki, np. metodę mokrą i carbonic maceration, naturalną i honey. Słowem: stosują metody zarezerwowane dotąd dla ziaren arabiki. Warto spróbować :). Przy okazji: ta pokolorowana fotografia przedstawia imponujący Pałac w Bożkowie na Dolnym Śląsku.