search

Ethiopia Jimma Duromina washed

Ethiopia Jimma Duromina washed
Palarnia Euro Cafe
Cena 35.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Etiopia
Nuty smakowe Brzoskwinia, Miód
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 17 stycznia 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Spółdzielnia Duromina została utworzona w 2010 r. przez grupę 113 producentów kawy w odizolowanym regionie w pobliżu miasta Agaro w Jimma. Region Jimma w południowo-zachodniej Etiopii jest niesławny ze względu na niską jakość produkcji gatunku Djimma 5. Gatunek jest synonimem źle wyprodukowanej i przetworzonej kawy naturalnej. Niska jakość idzie w parze z niskimi cenami sprzedaży kawy, zarówno w kraju, jak i za granicą. Producenci połączyli siły, aby zmienić swoje życie i przyszłość. Ambicje są odzwierciedlone w wyborze nazwy spółdzielni. Duromina dosłownie oznacza „stać się bogatym” w lokalnym języku. Technoserve Coffee Initiative to amerykański projekt rozwojowy finansowany przez Fundację Billa i Melindy Gatesów. Technoserve zapewnia wsparcie na różnych poziomach biednym społecznościom rolniczym na całym świecie. W przypadku Etiopii cel projektu był prosty, ale śmiały: podwoić dochód gospodarstwa domowego 1 miliona rolników. Z pewnością wielki cel ale warty kontynuacji i taki, na który Kata Muduga nadal codziennie zwraca uwagę. Kata Muduga Spółdzielnia Duromina jest częścią Związku Spółdzielni Rolników Kata Muduga. Kata Muduga jest organizacją wspierającą jedne z największych i najlepszych spółdzielni produkujących kawę w Etiopii. To także jeden z najbardziej skupionych na rolnikach związków. Konsekwentnie generuje jedne z najwyższych cen płaconych rolnikom w kraju! Dyrektor generalny Unii, Asnake Nigat, od samego początku był częścią historii tych kaw. Asnake był doradcą biznesowym w Technoserve Coffee Initiative. W stacji Duromina obróbka odbywa się tradycyjnymi metodami etiopskimi. Na wstępie kontrola owoców poprzez flotację i kontrole wizualną aby wyeliminować złe owoce. Depulper odrywa skórkę wiśni i trochę śluzu. Następnie kawa fermentuje pod wodą przez 36 do 72 godzin. W tym okresie wodę zmienia się 3 razy. Po tym etapie, personel stacji przepycha kawę kanałami aby ją wysortować według jej gęstości. Pływające ziarna można łatwo usunąć. Po oczyszczeniu kawa przechodzi przez dodatkową fazę namaczania trwającą od 8 do 12 godzin i potem zostaje przenoszona na pole suszenia. Podczas pierwszego dnia kawa spoczywa na stołach suszenia wstępnego, aby spłynął z niej nadmiar wody. Wykrywanie i usuwanie wad, gdy kawa jest jeszcze mokra, jest łatwiejsze. Po jednym dniu personel pola suszącego przenosi kawę na inne stoły, gdzie wysycha przez maksymalnie 12 dni. W tym okresie regularnie odwracają ziarna, aby zapewnić równomierne suszenie i uniknąć wad. Po wysuszeniu kawa spoczywa w magazynie, dopóki spółdzielnia nie znajdzie nabywcy.

Opinie