Palarnia | Euro Cafe |
Cena | 37.5 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Kenia |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 21 grudnia 2022 |
Równik przechodzi bezpośrednio przez ten klejnot Afryki Wschodniej. Pomimo tropikalnego klimatu, Kenia doświadcza przyjemnej ochłody z Oceanu Indyjskiego i Jeziora Wiktorii. Płaskie sawanny są domem dla wielu dzikich zwierząt, które wznoszą się na centralne wyżyny, których szczytem jest Góra Kenia na wysokości 5199 m n.p.m. To tutaj bujne zbocza zamieniają się w żyzne pola uprawne, tworząc idealne warunki do uprawy kawy. Połączenie czerwonej wulkanicznej gleby, dużych wysokości i idealnego klimatu ma decydujący wpływ na owocowe, niemal soczyste aromaty charakteryzują te kawy. Ze względu na położenie geograficzne na równiku, w Kenii różnice pomiędzy poszczególnymi porami roku są niewielkie. W przeciwieństwie do sąsiedniej Etiopii, uprawa kawy jest stosunkowo nowa gdyż rozpoczęła się dopiero na początku XX wieku. Obecnie rolnictwo jest głównym składnikiem PKB Kenii, wśród których kawa zajmuje trzecie miejsce za herbatą i produktami ogrodniczymi. Całkowity obszar upraw kawy w Kenii szacuje się na 160 000 hektarów. Plantacje zajmują około jednej trzeciej powierzchni kraju. Jednak największa część ziemi jest użytkowana przez drobnych rolników, którzy oddają plony do spółdzielni. Kawa jest sprzedawana głównie na aukcjach, które odbywają się co tydzień w okresie żniw. Cooperative New Gikaru Society, składa się z ponad 3800 drobnych rolników, z działkami tak skromnymi, że zwykle mierzy się je liczbą drzew, a nie wielkością działki. Spółdzielnia New Gikaru znajduje się w Mukurweini w hrabstwie Nyeri. Teren położony jest na obszarze o dużym potencjale, gdzie główną działalnością gospodarczą jest rolnictwo. Obszar jest górzysty o korzystnym klimacie, w którym przez cały rok występują umiarkowane opady. Towarzystwo Spółdzielcze New Gikaru zostało zarejestrowane na mocy ustawy o stowarzyszeniach spółdzielczych w roku 1965 i oddzieliło się od Mukurwe-ini FCS w 2000 roku, aby dołączyć do Gikaru, który później stał się New Gikaru F.C.S. Zrzesza około 3800 członków (drobni plantatorzy kawy), którzy uprawiają łącznie 561 hektarów ziemi i produkują 461.122 kg zielonej kawy rocznie. Firma jest podmiotem zajmującym się produkcją i handlem kawą, posiadającym cztery młyny: Ichamara, Mutwewathi, Kiuu, Kahuro i Thangathi. Ta partia kawy jest mieszanką regionalną, która łączy różne młyny New Gikaru FCS. W filiżance udaje się oddać najlepsze cechy organoleptyczne dobrej kawy uprawianej w hrabstwie Nyeri.