search

Kenia Gicherori

Kenia Gicherori
Palarnia Kawana
Cena 30.0 zł
Ilość 100 g
Kraj pochodzenia Kenia
Nuty smakowe Czarna Porzeczka, Karmel, Porzeczka, Rum, Wiśnia
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 7 lutego 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Całkowity obszar upraw kawy w Kenii szacuje się na 160 000 hektarów. Plantacje stanowią około jednej trzeciej jej obszaru, jednak największa część terenu jest wykorzystywana przez drobnych rolników, którzy często tworzą spółdzielnie kawowe. Dzięki spółdzielczej konfiguracji łatwiej jest uzyskać dostęp do rynku i kaw w większych partiach. Ta kawa pochodzi z Gicherori w pobliżu Embu w centrum Kenii. Prowincja na pięknych południowych zboczach Kenii. Obszar Spółdzielni kawowej to region słynący z gleb bogatych w glinkę wulkaniczną, a także posiadający korzystny mikroklimat z wystarczającą ilością opadów. Co się dzieje z ziarnem? Miąższ owoców kawowca jest miażdżony i usuwany, następnie przepływa do zbiornika fermentacyjnego w którym poddawany jest kontrolowanemu procesowi fermentacji. Następnie ziarna kawy myje się i moczy w kanałach wodnych, na koniec suszy na słońcu do 15 dni. Kenia to kawka, która bardzo szybko schodzi z magazynów.

Opinie