Palarnia | Coffee And Sons |
Cena | 39.0 zł |
Ilość | 250 g |
Metoda obróbki | Anaerobic Natural |
Punktacja Q | 85.0 |
Nuty smakowe | Czekolada, Jabłko, Karmel, Mleczna Czekolada, Rum |
Profil palenia | Ciemny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 21 listopada 2022 |
Limitowana edycja Porannego Espresso 11 właśnie się skończyła! Już 1 grudnia startujemy z całkiem nowymi ziarnami w ramach projektu Kawa miesiąca i obiecujemy, że Was nie zawiedziemy. W Porannym Espresso 11 wyczujecie słodkie jabłko w karmelu w otoczeniu mlecznej czekolady. Brazylia Sitio da Serra to ziarna, które zaskakują wyjątkowym balansem smaków. Wypalone w stylu espresso idealnie sprawdzą się zaparzone w domowych ekspresach, kawiarce a także jako tradycyjna zalewajka. Właścicielem farmy jest José Adilson Borges, który odziedziczył swoją miłość do produkcji kawy po ojcu i dziadku. Jako trzecie pokolenie jego rodziny, które zajmowało się uprawą kawy, pasja José do kawy zaczęła się wcześnie. Dziś, po prawie 50 latach pracy troska, jaką wkłada w swoją kawę, jest widoczna w pysznych Anaerobic Naturals, które produkuje. Jego kawy są dobrze zbudowane i złożone. José selektywnie zbiera dojrzałe, czerwone wiśnie i przetwarza je w swoim gospodarstwie. Wiśnie myje w wodzie, aby je wyczyścić, a następnie umieszcza w zamkniętych plastikowych beczkach, aby fermentowały w warunkach beztlenowych przez 120 godzin. Po fermentacji ponownie myje wiśnie w czystej wodzie, a następnie umieszcza je w statycznej suszarce mechanicznej, gdzie będzie powoli suszyć w temperaturze 45 stopni Celsjusza przez około 15 dni. Uprawy prowadzone są na wysokości 1150 m n.p.m. w regionie Gór Mantiqueira w spółdzielni Sitio da Serra. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r. Kawa Miesiąca jest to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.