Palarnia | Figa |
Cena | 83.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Region | Wieś Bombe, Daye Bensa, Sidama |
Metoda obróbki | Natural |
Nuty smakowe | Brązowy Cukier, Cytrusy, Owoce Leśne, Owoce Tropikalne |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 25 stycznia 2023 |
Daye Bensa Coffee założyli i prowadzą bracia Asefa i MuluGeta Dukamo. Posiadają oni trzy farmy kawowe i 20 stacji myjących na terenie sześciu dystryktów w Etiopii. Przetwarzają w nich ziarna z upraw własnych oraz innych lokalnych producentów. Od 2017 roku dzieje się tak również w Bombe - farmerzy dostarczają swoje uprawy do stacji obróbki, gdzie są one oceniane i rozdzielane według jakości Ciekawostka: wybrany przez nas lot (partia) kawy Bombe zawdzięcza swoją nazwę okolicznym górom. W procesie obróbki był on m.in. suszony w cieniu, pod zadaszeniem z siatki, przez 25 dni, podczas których ziarna były obracane co 15 minut, dla zagwarantowania równomiernego efektu. Uwaga! Paczki o pojemności 1000 g są zazwyczaj pakowane po otrzymaniu przez nas zamówienia. Czas realizacji - do 4 dni roboczych.