search

Gwatemala La Bolsa

Gwatemala La Bolsa
Palarnia Hayb
Cena 60.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Gwatemala
Region La Libertad, Huehuetenango
Wysokość 1400 - 1800 m n.p.m.
Odmiana Caturra, Bourbon
Metoda obróbki Washed
Punktacja Q 85.5
Nuty smakowe Cola, Czekolada, Orzech, Rum, Śliwka
Profil palenia Jasny
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 19 stycznia 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Oto ona, muzyka klasyczna wśród kaw, wśród farm, w ogóle wśród! To jest jak z tymi kompozytorami, przy których „nie kojarzę” może wywołać nagłą bladość i dźwięk tłuczonego – na szczęście, nie szkła. Zacznijmy od tego, że jak jesteś lekarzem na pełen etat, zakładasz szkołę i jeszcze plantację kawy w środku lasu, to jesteś twardym synem planety. Właściwie to jesteś jak Jorge Vides, który w 1958 założył farmę La Bolsa. Szkoła działa nadal, farma działa nadal, kawę uprawia tam trzecie pokolenie rodu Vides i nie jest to pozycja przez zasiedzenie, bo współcześnie też święcą tryumfy – na Cup of Excellence w roku 2002 kawa od nich zgarnęła 94,98 pkt., co dało jej 2. miejsce. I my jesteśmy jak psychofani drużyny Vides, dlatego kupiliśmy z La Bolsy aż trzy loty! No to teraz uważaj – ta kawka była cegiełką na psiaki, także możesz ją już znać blisko, jeśli nie – patrz, tak smakuje klasyczna myta Gwatemalka. Gdyby ktoś chciał najbardziej reprezentatywną reprezentantkę tej kategorii, to głosowalibyśmy na nią! Jeszcze raz uważaj, bo to też ważne: La Bolsa leży pomiędzy dwiema górami, które zapewniają bardzo stabilny, wilgotny mikroklimat. To, w połączeniu z glebami bogatymi w wapień, nadaje kawie wyjątkowy profil, z bogatym syropowym body, wyraźną orzechowością i przyjemną kwasowością czerwonych owoców. Kawa jest fermentowana od 18 do 24 godzin, a następnie oczyszczana z miąższu i sortowana pod wzglądem wielkości. I mamy mytą Gwatemalkę, jak się patrzy. To propozycja dla tych, którzy kochają klasykę, albo chcą się czegoś nauczyć o życiu. Tak jest!

Opinie