Palarnia | Hayb |
Cena | 64.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Kolumbia |
Region | Santander |
Wysokość | 1775 m n.p.m. |
Odmiana | Tabi |
Metoda obróbki | Anaerobic (Honey) |
Punktacja Q | 87.0 |
Nuty smakowe | Banan, Czekolada, Rum |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 26 listopada 2022 |
Mieliśmy tę kawkę już prawie-prawie na sklepie, no ale nie chcieliśmy przeszkadzać. Czasem tak się zdarza, że jak jest coś pysznego, taki łakomy kąsek, to ma go nie jedna palarnia, ale na przykład dwie. Tu były dwie – Heresy i My. My wypuszczamy ją teraz, bo w ich wykonaniu była to kawa miesiąca w Coffeedesku, no ale że miesiąc się skończył – hulaj dusza, nie powinno być już nikomu przykro. Pozdro Piotrek, pozdro Karolina! :* No a skoro już powołujemy się na autorytety – jeśli tęsknisz za kawą miesiąca od Heresy, albo chcesz zrobić MEGA POJEDYNEK PALARNI NA H, to jest teraz taka opcja u nas. A jeszcze fajniej, że Santa Maria ma taki certyfikat – Con Manos de Mujer (czyli coś w stylu kobiecą ręką), bo jest zarządzana przez 22 kobiety, w zgodzie z naturą i z pożytkiem dla lokalnej społeczności. Pewnie już ten obrazek wystarczyłby nam do tego, żeby się jarać tą kawką, ale to jest dopiero początek. Przesortowane i czyszczone owoce pozostawiono do fermentacji na całe 22 godziny, potem cyk pestka z wiśni na 50 godzin do fermentacji bez tlenu, następnie myk 15 godzin suszenia i mamy to. Odmiana Tabi nie gości u nas za często – to mieszanka odmian bourbon, typica i timor, Tabi znaczy dobre i tak jest rzeczywiście. Obróbka zrobiła swoje, ale bez przeginki – jest słodko-tropikalnie, z nutką coś a’la barrel aged, taki deserek z banana i papai z lodami malaga! O takie kawki, o takie właśnie chodziło – nie tylko nam i to nas jara nawet bardziej, jest z kim biegać.