Palarnia | Świeżopalona |
Cena | 45.9 zł |
Ilość | 200 g |
Kraj pochodzenia | Kolumbia |
Region | Hulia |
Wysokość | 1600m n. p. m. |
Odmiana | Castillo |
Metoda obróbki | Washed, Natural Fermentation |
Punktacja Q | 87.0 |
Nuty smakowe | Cytryna, Czarna Herbata, Czekolada, Czekolada Deserowa, Herbata, Kakao, Limonka, Migdał, Mięta, Mleczna Czekolada, Pieprz, Rooibos |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 3 marca 2023 |
Dobrze wiemy, że tak samo jak my, uwielbiacie kawy z Kolumbii. Zatem nie możecie przejść obok tej propozycji obojętnie! Już dziś przekonajcie się o wyjątkowym smaku kawy Colombia Hulia El Relicario Washed Natural Fermentation i podzielcie się z nami swoją opinią na jej temat! Farma El Relicario znajduje się niedaleko miasta Acevedo, w regionie Hulia. Jej właścicielką jest Luz Dary Martinez, która w roku 1991, założyła swoją pierwszą plantacje kawy w gminie Ortega. Ma więc ona niesamowite doświadczenie, bo aż 30 lat pracy przy hodowaniu wysokiej jakości kawy. Jako, że jest to jej jedyne źródło utrzymania, Luz może się całkowicie poświęcić kawie i robi wszystko co w jej mocy, by jej jakość, była jak najlepsza, stąd też decyzja o hodowaniu kawy speciality. Gospodarstwo uprawia kawę ekologiczną, więc całkowicie zabrania się używania jakichkolwiek agrochemikaliów, tym samym chroniąc również środowisko. Warto również wspomnieć, że kawa ta jest mikro-lotem. Niekiedy na danej plantacji znaleźć można drzewka kawowca, które posiadają znacznie lepsze owoce od innych. Może być to spowodowane na przykład większym zacienieniem tych roślin. Ziarna z tych właśnie konkretnych drzewek są wtedy znacznie lepsze od innych z tej plantacji. Wiąże się to również z małą ich ilością w porównaniu do innych kaw. W przypadku kawy Colombia Hulia El Relicario Washed Natural Fermentation jest to 118 worków po 70kg kawy rocznie! Kawa Colombia Huila El Relicario Washed Natural Fermentation wyróżnia się również swoją metodą obróbki, jaką jest Anaerobic Fermentation, zwana inaczej fermentacją beztlenową. Jej pierwszym etapem jest oddzielenie miąższu i części owocu od pestki kawowca przez za pomocą depulpera, czyli tarki, która zajmuje się zdarciem skóry i miąższu z pestki. Następnie same pestki umieszczane są w próżniowo zamykanych komorach. Dodawany jest do nich wcześniej starty miąższ, po czym komora zostaje zamknięta próżniowo na następne dwanaście godzin. W tym czasie, poprzez powstały w trakcie fermentacji, dwutlenek węgla, do ziaren kawy przedostaje się sok oraz aromat, który później sprawia, że kawa ma głęboki i niesamowity smak. Kawa Colombia Hulia El Relicario Washed Natural Fermentation wypalona została jasno, przez co swój najlepszy smak osiągnie zaparzona metodami przelewowymi. Wypróbuj kawy przygotowanej w Chemeksie, dripperze bądź ekspresie przelewowym! Dobrze sprawdzi się również we French Pressie oraz Aeropressie. Kawa zachwyci cię swoją niepowtarzalną mieszanką smaków. Najbardziej wyczuwalnymi są bowiem czarna herbata, cytryna oraz mleczna czekolada. Słodycz pomieszana z cytrusowo-herbacianymi nutami sprawi, że będziecie chcieli pić ją bez końca!