Palarnia | Coffee And Sons |
Cena | 55.0 zł |
Ilość | 250 g |
Metoda obróbki | Natural |
Punktacja Q | 86.0 |
Nuty smakowe | Ananas, Mango, Owoce Tropikalne, Rum |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 6 lutego 2023 |
Bardzo słodka i owocowa kawa! Owoce tropikalne to dominujący charakter tej naturalnej Etiopii! Stacja obróbki Biloya usytułowana jest na wysokości 1720 m n.p.m. w Kochere w rejonie Yirgacheffe. Ponad 300 farmerów dostarcza tam owoce kawy z sąsiadujących terenów. Wyraźne pory mokre i suche tworzą idealne warunki do uprawy kawy, w szczególności tej poddanej obróbce naturalnej. Tradycją jest, że w tym regionie farmerzy oprócz kawy uprawiają inne warzywa i owoce. Dzięki temu lepiej wykorzystuje się możliwości terenu a także zapewnie się jedzenie dla całych rodzin. Ponieważ na farmie znajduje się wiele roślin w Yirgacheffe raczej nie używa się pestycydów do nawożenia upraw. Większość prac wykonywana jest przez rodziny posiadające uprawy. Po odpowiednim szkoleniu, farmerzy dostarczają wyłącznie ręcznie zbierane (hand picked) owoce i dostarczają je do stacji obróbki. Podczas przyjmowania dostaw odrzuca się niedojrzałe oraz przejrzała owoce. Następnie kawa rozkładana jest na podwieszanych matach i schnie przez ok 21 dni. Nasza stacja posiada 136 mat do suszenia a każda z nich oznaczona jest swoim kodem. To ułatwia proces śledzenia poszczególnych upraw. Wyjątkową jakość kaw z Etiopii zawdzięczamy głównie różnorodności genetycznej odmian kawy. One przekładają się na różnice w smaku nawet w miejscach o podobnych warunkach klimatycznych. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.