search

Kenia Wahundura

Kenia Wahundura
Palarnia Coffee And Sons
Cena 55.0 zł
Ilość 250 g
Metoda obróbki Fully Washed
Punktacja Q 87.0
Nuty smakowe Rabarbar, Rum
Profil palenia Omniroast
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 8 stycznia 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Niezwykle czysta, słodka i owocowa kawa. Wyczuwalne nuty truskawek, rabarbaru i porzeczek. Bardzo dobry przykład tego, jak mogą smakować kawy z Kenii. Stacja Wahandura to jedna z 4 stacji obróbki kaw prowadzonych przez Kamacharia Farmers COOP Society (FCS). Kawa pochodzi od ponad 1100 małych farmerów, którzy dostarczają wyłącznie dojrzałe owoce do Wahandury. Dominującymi odmianami są Ruiru 11 oraz SL 28, uprawiane na wysokościach od 1600 do 1800 m n.p.m. Po selektywnym zbiorze, dojrzałe owoce dostarczane są do stacji obróbki. Przyjmujący dostawy upewniają się, że dostarczone są wyłącznie czerwone, dojrzałe owoce. Następnie owoce wędrują do urządzenia oddzielającego miąższ od ziaren (disc pulper). Same ziarna umieszcza się w zbiornikach, gdzie będą fermentowały przez 16-24 h. Po umyciu ziaren moczy się je wraz z parchmentem w czystej wodzie przez 24 h. Następnie kawa suszona jest na podwieszonych matach przez 18-24h i dostarczana do stacji usuwania parchmentu Kahawa Bora. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.

Opinie