search

Brazylia Mirante Cairo Lucio Cardoso

Brazylia Mirante Cairo Lucio Cardoso
Palarnia Mastro Antonio
Cena 75.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Brazylia
Nuty smakowe Czekolada, Karmel, Kwiaty, Miód, Mięta, Rum
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 14 grudnia 2022
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Region: Mogiana, Caconde Wysokość upraw: 1200m n.p.m. Producent: Cairo Lucio Cardoso Odmiana:Mundo Novo, Tupi, Yellow Catuai, Red Catuai i inne Proces obróbki: naturalna, fermentowana Profil palenia: średnie, do espresso Profil sensoryczny: karmel, kwiaty, owoce, miód, czekolada z nutą cytrusów Cairo Lucio urodził się w Guaxupé - MG i jest synem i wnukiem drobnych producentów. Historia Cairo z kawą rozpoczęła się w 1965 r., kiedy jego rodzina przeniosła się do stanu Parana, a jego ojciec poszedł do pracy na plantacji kawy. W tym czasie, w wieku 12 lat, Cairo, jego dwaj bracia i matka pomagali przy zbiorach kawy. W 1974 roku powrócił na południe Minas Gerais i po podjęciu innych prac, zatrudnił się jako pracownik w firmie eksportującej kawę, gdzie pracuje do dziś. Cairo nabył swoje pierwsze gospodarstwo kawowe o powierzchni 20 ha w 1989 roku. W 1999 roku została ona zastąpiona nową posiadłością o powierzchni 55 ha, jest to stuletnie gospodarstwo zajmujące się produkcją kawy, położone w regionie Mogiana, którego wysokość nad poziomem morza i klimat umożliwiają produkcję kawy najwyższej jakości. Przez te 17 lat Cairo modernizował gospodarstwo, zastępując stare uprawy, które nie posiadały odpowiednich odmian, zarówno pod względem produkcji, jak i jakości, uprawami o bardziej odpowiednich odmianach. Planowanie zbiorów odbywa się na podstawie badań poszczególnych pól. Szacunki produkcji opierają się zazwyczaj na dwóch prognozach, pierwszej w listopadzie i drugiej w lutym. W oparciu o prognozę zbiorów planuje się zapotrzebowanie na roboczogodziny i maszyny, starając się dostosować zasoby do zbiorów trwających maksymalnie 4 miesiące (od końca maja do połowy września). Zbiory rozpoczynają się, gdy odsetek dojrzałych owoców wynosi około 70%, przy czym 30% upraw jest zbieranych za pomocą maszyn samobieżnych. Na terenie posiadłości kawy poddawane są obróbce naturalnej, miażdżonej i fermentowanej. Infrastruktura farmy obejmuje: myjkę (mechaniczne syfony), betonowe patio, podwieszane patio, suszarnię obrotową, suszarnię statyczną i suszarnię pionową. Wszystkie kawy, które są zbierane na terenie posiadłości przechodzą przez myjkę, a następnie są zabierane do suszenia. Kawa pozostaje w patio do momentu wstępnego wysuszenia (30-25% wilgotności), a następnie jest transportowana do suszarni mechanicznych. Kawa pozostaje od 5 do 10 dni w patio, a następnie około 20 do 30 godzin w suszarni, cała uwaga skupia się na zastosowaniu odpowiednich temperatur dla każdego rodzaju kawy. Po wysuszeniu kawy przenoszone są do drewnianych pojemników, gdzie pozostają w okresie spoczynku przez około 20 dni. W rejonach o dużym nachyleniu stosuje się system tarasowy, mający na celu częściową mechanizację i przeciwdziałanie erozji. Gospodarstwo posiada plan ochrony środowiska, z harmonogramem zalesiania na wszystkich obszarach stałej ochrony, a także wszystkie tereny gospodarstwa są otoczone i zalesione. Wszyscy pracownicy farmy mają darmowy internet w swoich domach, jak również otrzymują kosze świąteczne jako formę premii. Gospodarstwo nieustannie dąży do udoskonalania procedur w celu poprawy jakości kawy. Cairo podkreśla jako innowację przeprowadzoną na farmie udział w programie Nucoffee / Artisans, podkreślając, że wśród 383 uczestników, byli na 38 miejscu. Inną innowacją jest wykorzystanie dronów i GPS w mapowaniu obszarów, na których prowadzone są nowe plantacje.

Opinie