search

Rwanda Cyesha

Rwanda Cyesha
Palarnia Good Coffee
Cena 49.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Rwanda
Region Cyesha, Nyamasheke
Wysokość 1550 - 1800 m
Odmiana Bourbon
Metoda obróbki Naturalna
Nuty smakowe Czekolada, Kakao, Wino
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 11 lutego 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Mamy dla Was bardzo przyjemną rwandyjską kawę znad jeziora Kivu. Smakowo wpisuje się w profil dominujący w tegorocznych kawach ze wschodniej Afryki: przede wszystkim czuć w niej czekoladę i kakao, a dopiero potem owoce. Tu też jest podobnie, Wasze kubki smakowe otuli przede wszystkim gęsta czekolada a przyjemnym dodatkiem do niej będą jeżyny i ciemne, dzikie winogrona z nutami cytrusów. Kawa pochodzi od rolników żyjących w regionie Nyamasheke, nad jeziorem Kivu, nieopodal granicy z Kongo. Kooperatywa, jaką tworzy niemal 500 osób powstała w tym roku i nasze ziarna są pierwszymi obrabianymi naturalnie jakie wyszły spod ich rąk :-) Położenie pól bardzo tu sprzyja uprawie kawy. Żyzna, wulkaniczna ziemia, bujna roślinność, wiatr wiejący od jeziora i cały lokalny mikroklimat sprawiają, że arabika przynosi dobre zbiory i dość łatwo jest suszyć owoce i ziarna. Zresztą czas suszenia jest dość długi, bo wynosi niemal 50 dni, w trakcie których owoce muszą być często i starannie obracane na platformach. Widoki w Nyamasheke są absolutnie bajeczne. Zielone wzgórza, majestatyczne jezioro Kivu i bogata fauna i flora sprawiają, że jest to jedno z najciekawszych miejsc do odwiedzenia w Rwandzie. W pobliżu znajduje się Nyungwe National Forest słynący z zaieszkujących go szympansów. Blisko stąd do Kongo, gdzie żyją jedne z ostatnich goryli górskich. UWAGA: do 10 lutego nasza palarnia jest zamknięta. Twoje zamówienie zrealizujemy po 10 lutego.

Opinie