Palarnia | Good Coffee |
Cena | 49.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Rwanda |
Region | Cyesha, Nyamasheke |
Wysokość | 1550 - 1800 m |
Odmiana | Bourbon |
Metoda obróbki | Naturalna |
Nuty smakowe | Czekolada, Kakao, Wino |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 11 lutego 2023 |
Mamy dla Was bardzo przyjemną rwandyjską kawę znad jeziora Kivu. Smakowo wpisuje się w profil dominujący w tegorocznych kawach ze wschodniej Afryki: przede wszystkim czuć w niej czekoladę i kakao, a dopiero potem owoce. Tu też jest podobnie, Wasze kubki smakowe otuli przede wszystkim gęsta czekolada a przyjemnym dodatkiem do niej będą jeżyny i ciemne, dzikie winogrona z nutami cytrusów. Kawa pochodzi od rolników żyjących w regionie Nyamasheke, nad jeziorem Kivu, nieopodal granicy z Kongo. Kooperatywa, jaką tworzy niemal 500 osób powstała w tym roku i nasze ziarna są pierwszymi obrabianymi naturalnie jakie wyszły spod ich rąk :-) Położenie pól bardzo tu sprzyja uprawie kawy. Żyzna, wulkaniczna ziemia, bujna roślinność, wiatr wiejący od jeziora i cały lokalny mikroklimat sprawiają, że arabika przynosi dobre zbiory i dość łatwo jest suszyć owoce i ziarna. Zresztą czas suszenia jest dość długi, bo wynosi niemal 50 dni, w trakcie których owoce muszą być często i starannie obracane na platformach. Widoki w Nyamasheke są absolutnie bajeczne. Zielone wzgórza, majestatyczne jezioro Kivu i bogata fauna i flora sprawiają, że jest to jedno z najciekawszych miejsc do odwiedzenia w Rwandzie. W pobliżu znajduje się Nyungwe National Forest słynący z zaieszkujących go szympansów. Blisko stąd do Kongo, gdzie żyją jedne z ostatnich goryli górskich. UWAGA: do 10 lutego nasza palarnia jest zamknięta. Twoje zamówienie zrealizujemy po 10 lutego.