Kraj pochodzenia
Etiopia
Region
Bensa District, Sidama
Wysokość uprawy
2000 - 2400 m n.p.m.
Odmiana botaniczna
Heirloom
Obróbka
Red Honey (Honey)
Punktacja (Q score)
88
Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie
Speciality Single Origin

Etiopia Bombe Red Honey

75.00PLN

question

Preferowane metody przygotowania

Przelew
Aeropress

Ostatnia Eksplozja (smaku)

Czwarta z kaw, które tworzyły Bombe Box – łączy ich supermoce.

Etiopia Bombe w obróbce red honey ma coś z każdej z pozostałych, to piękny mix tego, co mają fajnego do zaoferowania – sporo herbacianych nut z solidnym body i podkręconą słodyczą – trochę klasycznie, a trochę gęściej.

Nie zawiedliśmy się na niej nigdy, co roku zamawiamy jedną kawkę z masywu górskiego Bombe, a w tym roku wzięliśmy 4. I to jest jedna z nich – nie taka jak zwykle, bo lubimy zmiany.

Zwykle reprezentantem okolic była klasyczna myta Etiopka (choć z dodatkową fermentacją na sucho), tu mamy obróbkę red honey, która do etiopskiej klasyki dorzuca słodyczy. Brzoskwinie, które zwykle mamy w Bombe, są tutaj brzoskwiniową ice tea, tylko słodszą. Brązowy cukier zmienia się w karmel, do tego w profilu pojawia się kojarząca się z earl greyem bergamotka.

Bombe nie zawodzi, uwielbiamy takie kawki!

Za opisami i profilami sensoryczymi kawek stoi Dawid Zadara, Head Roaster warszawskiej palarni kawy HAYB Speciality Coffee.

Darmowa dostawa dla wszystkich zamówień powyżej 99PLN!

Wszystkie zamówienia złożone przed 14:00 wysyłamy w ten sam dzień roboczy – nie dotyczy produktów z adnotacją „wysyłka w 48h” lub „preorder”.

Dostępne formy dostawy:
– odbiór osobisty w palarni HAYB w Warszawie,
– kurier InPost,
– Paczkomaty InPost.

Na terenie Warszawy realizowana jest także opcja dostawy ekspresowej (kurier PickPack), paczki doręczane są tego samego dnia w godzinach roboczych (zamówienia 9-15, doręczenia 11-19).

Profil sensoryczny

  • Brzoskwiniowa ice tea
  • Bergamotka
  • Karmel

Nasze kawy z serii Speciality Single Origin pakujemy teraz w paczki zgodnie z ich wiodącym profilem sensorycznym – dla ułatwienia podzieliliśmy smaki na 6 kategorii (5 + special) i przyznajemy punkty w każdej z nich (poniżej, 0-100).

Sprawdź, jak dokładnie będzie smakować Twoja kawa!

Floral 80
Dried fruits 10
Tropical 10
Jak przygotować kawę?

Etiopia Bombe Red Honey

Kawa
18g
Mielenie
23. klik (Comandante)
Woda
300ml / 96*C
Preinfuzja
60ml / 40s
Czas
2:45-3:00
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym zamieszać driperem dwa razy.
Kawa
17g
Mielenie
27-30. klik
Woda
200ml / 96*C
Preinfuzja
-
Czas
1:30 / 2:00
Metoda odwrócona. Wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.