Palarnia | Odija |
Cena | 39.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Ameryka, Azja |
Wysokość | 1000-1250m.n.p.m. |
Metoda obróbki | Monsun, Natural |
Nuty smakowe | Czekolada, Goździki, Herbata, Kardamon, Limonka, Migdał, Mięta, Orzech, Rum, Werbena |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 12 stycznia 2023 |
Znaną Wam już z serii Przelew i Szocik brazylijską kawę Fancy Cerrado połączyliśmy z indyjską arabiką monsunową. Pierwsza kawa to głęboki i słodki klasyczny aromat. Rosnące na wysokości 1000 – 1250 m n.p.m. ziarna z Brazylii charakteryzują się niską kwasowością. Zaraz po zerwaniu z krzaka dojrzałe owoce kawowca zostały wysuszone na słońcu, a miąższu z ziarna pozbyto się na sucho. Taka metoda pozwala na zachowanie w ziarnie dużej, naturalnej słodyczy. Odrobina przyjemniej kwasowości czerwonych i czarnych owoców zamkniętych w konfiturze miesza się z aromatem prażonych migdałów. Świątecznego klimatu i wyrazistości mieszance dodaje indyjska arabika monsunowa. Kawy z Indii charakteryzują się korzennym aromatem. Obróbka monsunowa ziarna polega na poddaniu zielonych ziaren działaniu deszczu i wiatru monsunowego. Przez 3-4 czasem do 12 miesięcy kawa jest magazynowana w pomieszczeniach bez ścian bocznych. Dokładnie mieszana ręcznie i równo rozkładana na dużych przestrzeniach, żeby warunki atmosferyczne miały jednakowy wpływ na każde ziarenko. Po ziarnach kawy swobodnie hula wiatr monsunowy i wilgoć. Czynniki sprawiają, że kawa nabiera blad0-złotego koloru oraz pęcznieje. Ten proces pozwala pozbyć się z kawy naturalnej dla niej kwasowości. Ziarna nabierają intensywności, lekko dymnego tytoniowego aromatu. Zaparzona kawa monsunowa może przypominać dobrej jakości robustę, która znana jest z przyjemnej goryczki i wytrawnego aromatu. Połączenie tych dwóch arabik zaowocowało naparem pełnym i lekko wibrującym w smaku. Wyraźnie wyczuwalne są tu świąteczne nuty korzennych przypraw. Niektórzy doszukują się nawet odrobinę kandyzowanej skórki pomarańczy czy goździków. Monsunowa wytrawna goryczka dobrze podkreśla orzechowy charakter naparu. Kawa najlepiej smakuje zaparzona w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym. Jest średnio palona. Wyraźna w smaku, ale nie ciężka. Świetnie sprawdza się jako samodzielne, poranne espresso ale dobrze smakuje również z mlekiem jako popołudniowe cappuccino.