search

Świąteczna – edycja 2022, 250g

Świąteczna – edycja 2022, 250g
Palarnia Odija
Cena 39.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Ameryka, Azja
Wysokość 1000-1250m.n.p.m.
Metoda obróbki Monsun, Natural
Nuty smakowe Czekolada, Goździki, Herbata, Kardamon, Limonka, Migdał, Mięta, Orzech, Rum, Werbena
Profil palenia Omniroast
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 12 stycznia 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Znaną Wam już z serii Przelew i Szocik brazylijską kawę Fancy Cerrado połączyliśmy z indyjską arabiką monsunową. Pierwsza kawa to głęboki i słodki klasyczny aromat. Rosnące na wysokości 1000 – 1250 m n.p.m. ziarna z Brazylii charakteryzują się niską kwasowością. Zaraz po zerwaniu z krzaka dojrzałe owoce kawowca zostały wysuszone na słońcu, a miąższu z ziarna pozbyto się na sucho. Taka metoda pozwala na zachowanie w ziarnie dużej, naturalnej słodyczy. Odrobina przyjemniej kwasowości czerwonych i czarnych owoców zamkniętych w konfiturze miesza się z aromatem prażonych migdałów. Świątecznego klimatu i wyrazistości mieszance dodaje indyjska arabika monsunowa. Kawy z Indii charakteryzują się korzennym aromatem. Obróbka monsunowa ziarna polega na poddaniu zielonych ziaren działaniu deszczu i wiatru monsunowego. Przez 3-4 czasem do 12 miesięcy kawa jest magazynowana w pomieszczeniach bez ścian bocznych. Dokładnie mieszana ręcznie i równo rozkładana na dużych przestrzeniach, żeby warunki atmosferyczne miały jednakowy wpływ na każde ziarenko. Po ziarnach kawy swobodnie hula wiatr monsunowy i wilgoć. Czynniki sprawiają, że kawa nabiera blad0-złotego koloru oraz pęcznieje. Ten proces pozwala pozbyć się z kawy naturalnej dla niej kwasowości. Ziarna nabierają intensywności, lekko dymnego tytoniowego aromatu. Zaparzona kawa monsunowa może przypominać dobrej jakości robustę, która znana jest z przyjemnej goryczki i wytrawnego aromatu. Połączenie tych dwóch arabik zaowocowało naparem pełnym i lekko wibrującym w smaku. Wyraźnie wyczuwalne są tu świąteczne nuty korzennych przypraw. Niektórzy doszukują się nawet odrobinę kandyzowanej skórki pomarańczy czy goździków. Monsunowa wytrawna goryczka dobrze podkreśla orzechowy charakter naparu. Kawa najlepiej smakuje zaparzona w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym. Jest średnio palona. Wyraźna w smaku, ale nie ciężka. Świetnie sprawdza się jako samodzielne, poranne espresso ale dobrze smakuje również z mlekiem jako popołudniowe cappuccino.

Opinie