Palarnia | Coffee And Sons |
Cena | 39.0 zł |
Ilość | 250 g |
Metoda obróbki | Fully Washed |
Punktacja Q | 83.0 |
Nuty smakowe | Karmel, Orzech, Rum |
Profil palenia | Ciemny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 13 grudnia 2022 |
Limitowana edycja Porannego Espresso 12 właśnie się skończyła! Ale już 1.01 startujemy z całkiem nowym Porannym Espresso 01 i obiecujemy, że Was nie zawiedziemy. Poranne espresso 12 świetnie sprawdzi się jako baza do kremowego cappuccino, a także klasyczny czarny napar przygotowany w kawiarce. Drzewka kawowe odmian Burbon, Catuaí oraz Caturra pochodzą z Gwatemali z regionu Huehuetenango. Ziarna wypalone w profilu espresso zaparzone w ekspresie lub kawiarce oddadzą nuty słodkiego karmelu i orzechów. Kawa gatunku Strictly Hard Bean (SHB) określa wysokość, na której kawa była uprawiana. Wyższa wysokość i niższe temperatury oznaczają, że owoce kawy dojrzewają wolniej, tworząc gęstsze ziarna. Huehuetenango jest dobrze znane z dużej wysokości i stałych warunków pogodowych. Region leży w centrum gorącego powietrza napływającego na wschód od równin Tehuantepec w Oaxaca w Meksyku i chłodnego powietrza napływającego z gór Cucumantanes. Spotkanie tego gorącego i zimnego powietrza tworzy mikroklimat, który powstrzymuje mróz i umożliwia uprawę kawy na większych wysokościach: produkcja kawy na wysokości 2000 m n.p.m. jest powszechna. Ze względu na oddalenie w jednym z trzech niewulkanicznych regionów Gwatemali większość producentów w Huehuetenango przetwarza własną kawę. Na szczęście obfitość strumieni i rzek w regionie sprawia, że przygotowanie w pełni umytej kawy jest łatwiejsze. Rolnicy wybiórczo ręcznie zbierają wiśnie i rozdrabniają je w swoich gospodarstwach, zwykle przy użyciu małych ręcznych lub elektrycznych rozdrabniaczy bębnowych. Po fermentacji pergamin miesza się w celu usunięcia pozostałego śluzu i przemywa czystą wodą. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r. Kawa Miesiąca jest to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.