search

Poranne Espresso 12

Poranne Espresso 12
Palarnia Coffee And Sons
Cena 39.0 zł
Ilość 250 g
Metoda obróbki Fully Washed
Punktacja Q 83.0
Nuty smakowe Karmel, Orzech, Rum
Profil palenia Ciemny
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 13 grudnia 2022
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Limitowana edycja Porannego Espresso 12 właśnie się skończyła! Ale już 1.01 startujemy z całkiem nowym Porannym Espresso 01 i obiecujemy, że Was nie zawiedziemy. Poranne espresso 12 świetnie sprawdzi się jako baza do kremowego cappuccino, a także klasyczny czarny napar przygotowany w kawiarce. Drzewka kawowe odmian Burbon, Catuaí oraz Caturra pochodzą z Gwatemali z regionu Huehuetenango. Ziarna wypalone w profilu espresso zaparzone w ekspresie lub kawiarce oddadzą nuty słodkiego karmelu i orzechów. Kawa gatunku Strictly Hard Bean (SHB) określa wysokość, na której kawa była uprawiana. Wyższa wysokość i niższe temperatury oznaczają, że owoce kawy dojrzewają wolniej, tworząc gęstsze ziarna. Huehuetenango jest dobrze znane z dużej wysokości i stałych warunków pogodowych. Region leży w centrum gorącego powietrza napływającego na wschód od równin Tehuantepec w Oaxaca w Meksyku i chłodnego powietrza napływającego z gór Cucumantanes. Spotkanie tego gorącego i zimnego powietrza tworzy mikroklimat, który powstrzymuje mróz i umożliwia uprawę kawy na większych wysokościach: produkcja kawy na wysokości 2000 m n.p.m. jest powszechna. Ze względu na oddalenie w jednym z trzech niewulkanicznych regionów Gwatemali większość producentów w Huehuetenango przetwarza własną kawę. Na szczęście obfitość strumieni i rzek w regionie sprawia, że ​​przygotowanie w pełni umytej kawy jest łatwiejsze. Rolnicy wybiórczo ręcznie zbierają wiśnie i rozdrabniają je w swoich gospodarstwach, zwykle przy użyciu małych ręcznych lub elektrycznych rozdrabniaczy bębnowych. Po fermentacji pergamin miesza się w celu usunięcia pozostałego śluzu i przemywa czystą wodą. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r. Kawa Miesiąca jest to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.

Opinie