Palarnia | Mastro Antonio |
Cena | 35.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Honduras |
Nuty smakowe | Cytrusy, Czekolada, Kakao, Mango, Marakuja, Mięta, Rum |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 3 stycznia 2023 |
Kilka lat temu ziarna z COMSA z regionu Marcala stanowiły dla nas ogromny krok w rozwoju palarni i naszych umiejętności. Towarzyszyły nam przez ładnych kilka lat, uczyliśmy się z nimi naszego zawodu, komponowaliśmy z nich nasze pierwsze blendy do espresso. Przez pierwsze lata stanowiły dla nas wzorzec kawy do espresso, później gdy nasze zainteresowania się rozszerzyły, wybieraliśmy najlepsze z produktów COMSA — ziarna z upraw Miriam Elisabeth Perez. Niniejsza kawa jest mieszanką podstawowych ziaren COMSA: z obróbki naturalnej oraz z obróbki mokrej. Espresso przypomina nasze pierwsze przygody z kawami speciality, jest słodkie i przyjemne. Honduras COMSA pochodzi od małej grupy farmerów posiadających plantacje w rejonie miasta Marcala w Hondurasie. W roku 2000 zrzeszyli się oni w celu przejścia z uprawy konwencjonalnej na organiczną. Kawa ta posiada trzy certyfikaty: Fair Trade, Organic Biolatina oraz Designation of Origin (PDO). Niniejsze ziarna ze zbiorów 2016 są kolejnym, znacznie bardziej starannym podejściem COMSA do obróbki naturalnej, na sucho (UNWASHED, Sun Dry Process); mają wszystkie cechy charakterystyczne dla takich ziaren: piękne, intensywne aromaty świeżych tropikalnych owoców, kwiatów i miodu i niebywałą słodycz. Tym razem ziarno jest czyste, bardziej jednorodne, bardziej pachnące. Poprzednie zbiory z 2014 roku bardzo nam się podobały, tegoroczne nas zachwycają. Ziarna palone raczej do espresso, oczywiście nie za bardzo mocno. Piękne aromaty suszonych owoców i urzekająca słodycz.